Elina Vähälä er en alsidig og karismatisk violinist, der har opnået anerkendelse for sine virtuose optrædener verden over. Hun roses for at være en "flydende, stilfuld og begavet musiker, hvis strålende teknik matches af en rig ånd, stor følsomhed og fantasi" (Chicago Tribune). Hun har samarbejdet med anerkendte orkestre i USA, over hele Europa og med alle de store finske orkestre. Hun har også arbejdet sammen med førende dirigenter, herunder Leonard Slatkin, Jukka-Pekka Saraste, Okko Kamu og Leif Segerstam. Som kunstnerisk leder af Naantali Music Festival fortsætter hun med at yde betydelige bidrag til den klassiske musikscene. Højdepunkter i hendes karriere inkluderer tilbagevendende optrædener med anerkendte orkestre samt uropførelse af flere værker skrevet specielt til hende af betydningsfulde finske komponister som f.eks. Aulis Sallinen og Kalevi Aho. I arbejdet med at fremme unge talenter har Elina stiftet “Violinakademet” med støtte fra Den Finske Kulturfond. Hun har siden 2019 beklædt embedet som violinprofessor i Wien. Hendes instrument er en Giovanni Battista Guadagnini-violin fra 1780.
Harald Haugaard er en af sin generations mest efterspurgte musikere. Med konstante turnéer, talrige indspilninger og intensiv undervisning inspirerer han et stadigt voksende publikum verden over. Han har med sine talrige workshops og kurser inspireret unge musiktalenter og derved givet folkemusikken en levende fornyelse og et enormt boost blandt yngre generationer. Hans virtuose spil forener legende lethed med udfordrende kompleksitet i en dyb, melankolsk tone. Med rødder i dansk musiktradition skaber han innovative kompositioner, der krydser genregrænser. Haugaard har turneret globalt som solist og med ensembler som Helene Blum & Harald Haugaard Band. Hans karriere inkluderer tv- og radiooptrædener samt musikproduktioner til teater og film. Han har modtaget adskillige priser, herunder 12 Danish Music Awards, og har været tilknyttet folkBALTICA festivalen som kunstnerisk leder. Han har udgivet en meget rost og anerkendt trilogi med værkerne “Burning Fields”, “Den Femte Søster” samt “Lys og Forfald”.
Pressen skrev:
The Strad beskriver ham som en “charismatic virtuoso”, og fROOTS kalder ham “one of the very best in the world”.
“Haugaard is the master of sublime moments” – Musikmagasinet Sing Out, USA
http://www.haraldh.dk/
Yuval Gotlibovich er en alsidig kunstner. Som bratchist har han vundet førstepræmier i Lionel Tertis (UK), Fischoff (USA) og Aviv (Israel) konkurrencerne. Han optræder som solist med orkestre som Jerusalem Symphony og Israel Chamber og som recitalist i Wigmore Hall og Kennedy Center. Han deltager også regelmæssigt i europæiske festivaler.
Gotlibovich er også en anerkendt filmkomponist. Han har skabt original musik til stumfilm, som han har optrådt med live på forskellige film- og musikfestivaler i hele Europa. Han har komponeret musikken til dokumentarfilmen "Pantalla Rasgada", instrueret af Gerardo Gormezano.
Hans debutalbum for NAXOS, med bratschmusik af Ramón Paus, fik international anerkendelse og kom ind i de ti bedst sælgende Naxos-albums i den første måned. Gotlibovich har også indspillet Bach Goldberg Variationer med Garnati Trio for Sony.
Senest indspillede han Anton Garcia Abrils bratschkoncert med Real Filarmonia Galicia og skal i år indspille værker af Menachem Wiesenberg med Beethoven Philharmonie. Hans Sonate for bratsch og klaver blev uropført på Tokyo Opera og opført igen i Japan, Rotterdam og Schweiz.
cello
David Cohen hyldes af kritikere som "magnificent" og "karismatisk" (Gramophone) samt "totalt dedikeret" (The Strad). Han har etableret sig som en af de mest spændende unge cellister i dag.
Født i Belgien, debuterede han ni år gammel med Belgiens Nationalorkester. Hans internationale karriere har blomstret, med optrædener med prestigefyldte orkestre som BBC Symphony Orchestra og Zurich Chamber Orchestra. Cohen har vundet over 25 priser og blev som 20-årig første solocellist i Philharmonia Orchestra.
Han er også kunstnerisk leder af Melchior Ensemblet og grundlægger af kammermusikfestivalen "Les Sons Intensifs". Hans mange indspilninger er blevet rost, og han spiller på en "Dominicus Montagnana" cello fra cirka 1735.
I 2023 fejrede han sit 30-års jubilæum med en spektakulær koncert i Royal Albert Hall med London Symphony Orchestra. I starten af 2024 udgav han albummet "Resonance", som har fået begejstrede anmeldelser. David Cohen fortsætter med at inspirere kommende musikere og planlægger flere internationale turnéer, herunder en optræden ved Carnegie Hall.
Andreas Brantelid er født i København i 1987 af svenske/danske forældre, debuterede som 14-årig med Elgars cellokoncert og er nu en eftertragtet skandinavisk cellist. Han har optrådt med orkestre som London Philharmonic, Sidney Symphony, BBC Symphony og mange flere, og arbejdet med dirigenter som Andris Nelsons og Esa-Pekka Salonen.
Andreas spiller i duo med Bengt Forsberg og Christian Ihle Hadland, og siden 2018 er han kunstnerisk leder for Stavanger kammermusikkfestival. Han har også samarbejdet med kunstnere som Daniel Barenboim og Joshua Bell.
I 2017 turnerede han i Kina med London Philharmonic Orchestra, og i 2018 optrådte han i Royal Festival Hall. Hans seneste indspilninger inkluderer "Capriccio" (2022) og "Times of Transition" (2021). Han indspillede Elgars cellokoncert med Det Kgl. Kapel i 2022.
Andreas har modtaget adskillige priser, herunder Eurovision Young Musicians Competition 2006 og Carl Nielsen-prisen 2015. Han spiller på en 1707 'Boni-Hegar' Stradivarius. Siden 2018 har han været lektor ved konservatoriet i Malmø og gæsteprofessor ved Sibelius Akademiet i Helsinki fra 2022 og har siden 2022 tillige virket som lektor ved DKDM.
cello
Alexander Shirinyan Rohde (f. 2006) begyndte at spille cello som 6-årig. Hans interesse for cellospil blomstrede under covid-19 pandemien, da han fik mere tid til intensivt at studere med sin lærer Ingemar Brantelid. Siden da har han deltaget i flere konkurrencer, både i Danmark og internationalt. I 2021 vandt han sammen med sit klavertrio "Trio Felix" både guldmedalje og talentpris ved Jacob Gade Kammermusikkonkurrence. Individuelt vandt han andenprisen ved Stockholm International Youth Competition og guldmedaljen ved den danske klassiske ungdomskonkurrence. I maj 2024 vandt han førsteprisen i Jacob Gade Strygerkonkurrencen.
Alexander har deltaget i masterclasses, herunder ved Internationale Sommerakademie der MDW med festivalgæst fra 2022, professor Torleif Thedeen.
Derudover har han spillet for festivalgæst fra 2023, Maja Bogdanović ved Stift Musical Encounters. I 2022 blev han tildelt Jacob Gade Fondens Talentpris og optaget i deres talentprogram, hvilket har givet ham mulighed for at spille mange koncerter i Danmark og deltage i festivaler som Danish String Quartet Academy og Jacob Gade “Across Generations” Festival. Ved sidstnævnte festival blev han akkompagneret af et kammerorkester til Vivaldi g-mol dobbeltkoncert som solist sammen med sin ven Simon Gad.
"Janne Thomsen var en af aftenens store stjerner. Oprigtig spilleglæde, perfekt teknik og en særlig udstråling kendetegnede hendes spil og fremtræden på scenen,” - Süddeutsche Zeitung, München.
2024 blev et spændende år, hvor Thomsen har været involveret i flere højprofilerede projekter og optrædener. Hun indspillede kærlighedstemaet til Francis Ford Coppolas film Megalopolis, efterfulgt af premieren på "Ancient Roman Love Theme", dedikeret til hende. Hun optræder også med Prag Filharmonikerne under Olli Mustonens fløjtekoncert "The Storyteller".
Thomsen fortsætter som en eftertragtet solist og kammermusiker, og samarbejder med prestigefyldte orkestre som English Chamber Orchestra og Czech Philharmonic. Hendes dynamiske spil og tekniske dygtighed har indbragt hende mange priser og kritikerros gennem hendes karriere, der også omfatter en rolle som festivalleder for Klassiske Dage - Holstebro International Music Festival.
Thomsen er fortsat en eftertragtet solist og kammermusiker med prestigefyldte orkestre som English Chamber Orchestra, Czech Philharmonic og Kremerata Baltica. Hendes dynamiske og udtryksfulde spillestil, kombineret med hendes tekniske dygtighed, har indbragt hende kritikerros og adskillige priser gennem hendes karriere, som også omfatter en stor indsats som festivalleder for Klassiske Dage - Holstebro International Music Festival.
Christoffer Sundqvist er en af de førende finske klarinettister, kendt for sit arbejde inden for både klassisk og moderne nordisk musik. Han har modtaget dedikationer af over 20 værker fra prominente komponister som Magnus Lindberg og Sebastian Fagerlund og har optrådt som solist med ledende finske og internationale ensembler.
Som en passioneret kammermusiker er Sundqvist medstifter af "Arktinen hysteria" og medlem af "Plus Ensemble" i Turku. Han er også kunstnerisk leder for Jakobstad Sinfonietta og Rusk Chamber Music Festival, roller han har haft siden 2013.
Sundqvists indspilninger, herunder værker af Fagerlund, har vundet international anerkendelse og EMMA-priser. Han har været soloklarinettist i det finske Radio Symphony Orchestra siden 2005 og underviser ved Sibelius Akademiet. Hans indflydelse strækker sig ud over optræden til også at omfatte undervisning og kunstnerisk ledelse.
I december 2024 skal Sundqvist uropføre Esa-Pekka Salonens orkesterstykke "Kínēma" for solo klarinet og strygeorkester med Det finske Radiosymfoniorkester.
Irina Zahharenkova er en fremragende estisk pianist, der har vundet førstepriser ved internationale klaverkonkurrencer i Tyskland, Italien, Rumænien og Spanien. Hun er kendt for sin udtryksfulde stil, brede repertoire og imponerende teknik, og har modtaget anerkendelsen Borletti-Buitoni Trust Fellowship Award.
Uddannet som koncertpianist ved Det Estiske Akademi for Musik og Teater og Sibeliusakademiet i Helsinki, har Zahharenkova også specialiseret sig i tidlige tastaturinstrumenter som cembalo og orgel. Hun har deltaget i masterclasses med prominente pianister som Sir András Schiff og Angela Hewitt. Zahharenkova optræder ofte både solo og som solist med orkestre i Europa og Asien.
Hun har samarbejdet med flere anerkendte orkestre og dirigenter som Daniel Raiskin og Leif Segerstam, hvilket fremhæver hendes alsidighed og musikalitet. Zahharenkova er også en eftertragtet kammermusiker, kendt for sin musikalske indlevelse og tekniske perfektion. Hendes repertoire spænder fra barok til moderne musik. Udover sine koncerter underviser hun på Sibeliusakademiet og Det Estiske Akademi for Musik og Teater.
Irina Zahharenkovas seneste indspilning, der indeholder værker af Bach og Beethoven, har modtaget stor hæder fra musikkritikere. Gramophone roste hendes nuancerede og udtryksfulde fortolkning, fremhævede hendes tekniske præcision og følelsesmæssige dybde. Kritikere fra Ajakiri Muusika understregede hendes evne til at bringe nye indsigter til velkendte stykker og få dem til at føles nyopdagede. Anmeldere bemærkede også hendes exceptionelle evne til at balancere teknisk dygtighed med kunstnerisk følsomhed.
guitar
Oskar Reuter er musiker og guitarlærer baseret i Veinge by, Sverige. Han excellerer i at spille forskellige strengeinstrumenter, med særlig fokus på guitar og nyckelharpa. For flere år siden opdagede Oskar en passion for åbne guitarstemninger, og nu spiller han sjældent guitar i standardstemning.
Oskars musikalske ekspertise ligger primært i nordisk traditionel og moderne musik, selvom han nyder at spille en bred vifte af akustiske genrer.
I de seneste år har Oskar dedikeret sig til sine egne bands og har optrådt som musiker ved Västanå teater, et anerkendt teater i Sunne, Sverige. Derudover deltager han i forskellige projekter og samarbejder, både live og i studier. Muligheden for at møde og spille med musikere fra hele verden er en af højdepunkterne i hans karriere.
Oskar blev bachelor i musik fra Göteborgs Universitet i 2010 og afsluttede sine lærerstudier i 2015. I øjeblikket nyder han en tilfredsstillende karriere med en balance mellem at optræde og undervise.
Thommy Andersson har etableret sig med en varm og "træagtig" personlig spillestil fra den svenske folkemusiktradition og har været en del af projekter i en bred vifte af genrer. Han har hovedsageligt inspiration fra folklore og root music og placerer sig ikke i en specifik genre. Han spiller i øjeblikket blandt andet med Pierre Dørge's New Jungle Orchestra, som ofte turnerer rundt om i verden.
Udover hans mangeårige samarbejdspartnere i Skandinavien som Josefine Cronholm og Lelo Nika m.fl., arbejder han mere og mere på sin egen musik til sine egne projekter. Han arrangerer også musik for symfoniorkestre, big bands og crossover-ensembler. I løbet af de sidste 20+ år har han samarbejdet med mange forskellige musikere fra forskellige kulturer rundt om i verden på turnéer, projekter og indspilninger.
Anders Mogensen er en fremtrædende dansk jazztrommeslager, kendt for sin dynamiske og innovative stil. I 2024 er Mogensen aktiv både som performer og underviser, hvor han fortsat bidrager til jazzscenen med sin ekspertise. Han har spillet med en række internationale jazzmusikere og optræder ofte på både danske og udenlandske festivaler. Derudover er Mogensen også involveret i undervisning og mentorship, hvor han inspirerer den næste generation af jazztalenter. Hans seneste projekter viser en blanding af traditionelle og moderne jazz-elementer, hvilket cementerer hans position som en af de mest indflydelsesrige jazztrommeslagere i Skandinavien.
Anders Mogensen er ansat som lektor ved Syddansk Musikkonservatorium, hvor han underviser i trommer og jazz. I denne rolle deler han sin omfattende viden og erfaring med studerende, og spiller en central rolle i udviklingen af nye talenter inden for jazzmusik. Hans engagement i undervisning kombineret med hans aktive karriere som musiker gør ham til en vigtig figur i det danske jazzmiljø.
Sune Rahbek har sit daglige virke som trommeslager i København, hvor han er aktiv på den lokale musikscene og arbejder som både studiemusiker og live-performer. Han er uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Sune har gennem årene opnået stor anerkendelse for sit arbejde både som solist og som en del af forskellige musikprojekter. Rahbek har markeret sig på den danske musikscene med deltagelse i flere prominente musikgrupper som Iceage og Marching Church, hvor hans bidrag har været afgørende for deres musikalske udvikling og succes. Han er kendt for at tilføre energi og dynamik til enhver optræden, hvilket gør ham til en eftertragtet musiker. Sune Rahbek fortsætter med at inspirere og imponere både publikum og kolleger med sin dedikation og passion for trommespillet.
Ved Klassiske Dage 2024 er Sune Rahbek medskaber på folkemusikworkshop med Harald Haugaard på Holstebro Musikskole.
Tõnu Kõrvits er født i 1969. Han dimitterede fra Alo Põldmäes kompositionsklasse på Tallinns Musikakademi i 1994 og afsluttede sine studier under professor Raimo Kangro på Estlands Musikkonservatorium i 2008. Siden 1994 har Kõrvits været medlem af Den Estiske Komponistforening og har undervist i komposition og orkestrering på det estiske akademi for musik og teater siden 2001. Han var huskomponist for Det estiske Nationalorkester i sæsonen 2003/2004. Kõrvits' værker er blevet præsenteret på festivaler som Lockenhaus, ArtGenda, Usedomer Musikfestival og World Music Days. Hans kompositioner har repræsenteret Estland ved UNESCOs “International Rostrum of Composers” i Paris og Wien. Han har også skabt musik til den estiske pavillon på EXPO i Lissabon. Hans musik er blevet opført af berømte ensembler som Frankfurt Radio Symphony Orchestra, Macau Symphony Orchestra, Nordic Symphony Orchestra, Det estiske Nationalorkester samt talrige kammerensembler og solister.
Kõrvits' musik er kendt for sine poetiske, romantiske toner, rige harmonier og komplekse teksturer. Han udmærker sig både i symfoniske og kammermusikalske genrer.
entertainer
Sigurd Barrett skrev som seksårig sine første sange. Som ung studerede han russisk rock på universitetet, og som voksen har han både formidlet big band- og symfoniorkester-værker for de mindste. Sigurd og hans bjørn, Bjørnen Bjørn, blev for alvor hvermandseje gennem det mangeårige samarbejde med DR-TV om formidling af musikken til børn.
Sigurd Barrett har med utrættelig energi vist, hvordan man kan være spontan, sjov, dybt musikalsk, folkekær og samtidig en gennemtænkt, seriøs musikformidler inden for et respektindgydende væld af genrer.
I Holstebro kender vi den dygtige entertainer, som den der sætter skub og styrer energien i nogle af skolebørnenes allerstørste musikalske oplevelser, når de tager del i Klassiske Dages store børneprojekter med op til 500 børn
mag.art. i folkloristik
Anders Chr. N. Christensen er mag.art. i folkloristik, anerkendt som forsker, formidler og indsamler af folkemusik og folkedans i Danmark. Han har haft en betydelig indflydelse på studiet og bevarelsen af dansk folkemusiktradition.
Christensen er især kendt for sin bog Vildspil og Nodespil, der udforsker spillemandsmusikkens historie i Danmark i det 20. århundrede. Bogen indeholder portrætter af 105 spillemænd og giver kommentarer til indspilningerne på to tilhørende cd'er. Dette værk bidrager væsentligt til forståelsen af den danske folkemusiktradition og dens udvikling gennem tiden, samt hvordan denne musikform har været med til at forme den kulturelle identitet i Danmark. Christensens forskning og formidling har ikke blot bevaret, men også fremmet interessen for folkemusik og dans i Danmark, hvilket gør ham til en central figur inden for dette felt.
Anders Chr. N. Christensen har været timelærer ved Syddansk Musikkonservatorium 1998-2015 og har siden 1993 arbejdet som arkivar på Dansk Folkemindesamling og ved Det Kongelige Bibliotek i kortere og længere perioder.
Esben Graugaard er dr.phil. i historie fra Syddansk Universitet (2006). Han var i 38 år museumsinspektør (Nyere Tid) på Holstebro Museum frem til 2020, hvor han satsede på arbejdet med industrihistorie. Dette førte til en række bøger om Birns Jernstøberi og R. Færchs Tobaksfabrikker samt pemanente industriudstillinger på Holstebro Museum.
Graugaard har skrevet flere bøger om lokalhistoriske emner, herunder "Råsted sogn 1600-1900" og "Moldrup til Vestervig Kloster". Hans forskning og formidling har været med til at belyse regionens historie og gøre den mere tilgængelig for offentligheden. Gennem foredrag og publikationer bidrager han aktivt til det lokalhistoriske miljø.
dirigent og kunstnerisk leder for DUEN
“Morten Ryelund er en sjælden stor musikalsk begavelse. Hans indsigt i, og fortolkning af musikken er altid grundigt gennemarbejdet, personlig, nytænkende og yderst overbevisende. Desuden besidder Morten en sjælden evne til at samle den positive og kreative energi der altid opstår i hans nærvær og bruge den til at få det bedste frem i musikerne.” - Johannes Søe Hansen, koncertmester i DR Symfoniorkestret.
Morten Ryelund (f. 1970) fik sin professionelle dirigentdebut med Sønderjyllands Symfoniorkester i 1996. Siden har han arbejdet med talrige orkestre og ensembler som Sjællands Symfoniorkester, Aalborg Symfoniorkester, Aarhus Symfoniorkester, DR Underholdningsorkestret, Malmö Symfoniorkester, Helsingborg Symfoniorkester, Stockholm Sinfonietta, Bergen Kammerorkester, Pskov Symphony Orchestra, Athelas Sinfonietta, DR Radiokoret, Det Kgl. Operakor og Copenhagen Chamber Orchestra.
Desuden har han lang og omfattende erfaring i arbejdet med unge musikere. I perioden 2004-11 var Morten Ryelund dirigent for DR UngdomsEnsemblet – fra 2012 dirigent og kunstnerisk leder for DUEN - Det Danske Ungdomsensemble.
Det danske Ungdomsensemble
DUEN, Det danske Ungdomsensemble består af ca. 25 unge, talentfulde strygere med det klassiske som kernerepertoire. I spidsen står dirigent og kunstnerisk leder Morten Ryelund, som sørger for at både energien og kvaliteten er høj. De fleste af DUENs medlemmer er studerende på landets klassiske konservatorier og er blevet udvalgt efter en optagelsesprøve. Hvert medlem har en fast plads i ensemblet i to år, efter behov udvides besætningen af og til med talentfulde unge blæsere. Kendetegnet blandt de unge strygere er en smittende spilleglæde og et højt teknisk niveau.
Aktuelt har DUEN lanceret DUEN Academy, som systematiserer ensemblets metoder og pædagogik og blev præsenteret ved en konference i Herning
DUEN er i 2024 endvidere grundstamme i et større symfoniorkester, der suppleres op med unge talenter fra hele Region Midtjylland
Region Midtjyllands UngdomsSymfoniorkester. Det er et fuldt symfoniorkester med 55 medlemmer mellem 12 og 20 år. De unge er udvalgt fra flere midtjyske ungdomsorkestre og fra konservatoriet. Orkestret har fungeret under Aarhus Musikskole siden 2012 år med støtte fra blandt Region Midtjylland.
Orkestret administreres af Aarhus Musikskole.
Elever fra MGK-MidtVest deltager også i det store symfoniorkester
Morten Ryelund dirigerer symfoniorkestret i 2024.
Theresa Jarvis Eliasen er den daglige leder af Holstebro Balletakademi. Theresa er uddannet fra ’Arts Educational School’ i London fra 1980-1983. Derefter blev hun professionel balletdanser i Lissabon, ved ’The National Ballet of Portugal’. Siden har Theresa danset som solist ved ’English National Ballet’, ’Berlin Ballet’ og ’Det Kongelige Teater’ i København. I 2002 flyttede Theresa til Holstebro, og har siden været balletleder/lærer på Det Kongelige Teaters afdeling her i byen.
Theresa underviser balletskolens balletlinje (1.-6. klasse), samt de ældste elever på balletakademiet, hvor hun tilbyder undervisning i tåspids.
Hvert år præsenter Jarvis en indlevet og smuk koreografi til Klassiske Dages solisters indslag ved Sigurd Barretts store børnekoncert i Musikteatret.
Børnekoret fra Holstebros skoler er en meget vigtig del af Klassiske Dage. Her deltager op i mod 500 skolebørn i en sprællevende koncert, som skolernes dygtige lærere har forberedt i månederne op til koncerten. Scenen i Aksel Nørgaard Salen sprudler af liv og energi, når Sigurd har øvet med børnene hele dagen. Ved koncerten, som styres af Sigurd Barrett, optræder endvidere unge musiktalenter, internationale solister fra Klassiske Dage og indslag af højeste kvalitet fra Den Kgl. Balletskole i Holstebro.
Den Kgl. Balletskole, Holstebro er en højt profileret institution, der kombinerer kunstnerisk excellence med pædagogisk dedikation. Skolen tilbyder en enestående uddannelse inden for ballet, hvor talentfulde elever i Holstebro og omegn får mulighed for at udvikle deres færdigheder i et inspirerende og støttende miljø. Med et stærkt fokus på både teknik og kreativitet, forbereder Den Kgl. Balletskole i Holstebro sine elever til kreativ glæde og mulighed for professionel udvikling inden for dansens verden.
Producer, Uffe Munkgaard, producer@klassiskedage.dk, +45 25 34 25 96