Program 24

FESTIVALPROGRAM 2024

MANDAG 30.SEPTEMBER

Holstebro Rådhus og Bibliotek
tegnet af og publiceret med tilladelse fra arkitektfirmaet Dall & Lindhardtsen A/S

Mellem linjerne - Pop up i kaffebaren


Festivaloptakt med musikalske øjeblikke.


Åbent for alle


Arrangør:
Holstebro Bibliotek i samarbejde med Subhuset

Man. 30. sep. 16.00-16.30, Holstebro Bibliotek

Kirkestræde 13, Holstebro

David Cohen

cellist

Artist talk - mød en cellovirtuos i øjenhøjde


Mød på nært hold den belgiske cellist David Cohen, som har optrådt som solist med fremtrædende dirigenter, såsom Lord Menuhin, Rostropovich, Ashkenazy og Christophe von Dohnanyi. David er ligeledes solocellist i London Symphony Orchestra og kombinerer en international karriere med undervisning på bl. a. Royal Academy of Music i London.


Fri adgang, arrangementet er åbent for alle


Man. 30. sep. 19.00-20.00, OrkesterEfterskolen
Bisgaard Mark 18, Holstebro

TIRSDAG 1.OKTOBER

Unge møder Klassiske Dage

Knudsens 2023

Unge møder Klassisk - Koncert og artist talk for unge


Uddrag fra ugens koncerter og artist talk for elever fra Holstebro Gymnasium og andre af byens ungdomsuddannelser med mulighed for at møde Klassiske Dages musikere. Koncerten medieres af Jesper Fjord, underviser i Musik, Musik- og lydproduktion, Dramatik fra Holstebro Gymnasium.


Indbudt publikum


Tir. 1. okt. 12.00-13.00, Knudsens
Nørregade 40, Holstebro

Andreas Brantelid

cellist

En stor mester og morgendagens stjerne

- J. S. Bachs cellosuiter i Staby


Andreas Brantelid, Danmarks internationale cellostjerne, der som 14-årig debuterede som solist med Det Kgl. Kapel, tildelt Kronprinsparrets Kulturpris i 2009 og Carl Nielsen prisen i 2015, optræder med musikere som Gidon Kremer, Joshua Bell, Vadim Repin, Nikolaj Znaider, Lawrence Power og Christian Ihle Hadland. Andreas fremfører her 2 af J. S. Bachs skattede cellosuiter, en musik, der udnytter celloens fulde omfang og rige udtryksmuligheder. Oplev ligeledes det unge guitartalent, den 17-årige Johan Thor, fra MGK-MidtVest, 2. år, som særligt til lejligheden har indstuderet det poetiske og maleriske “Farewell to Normandy” af Klassiske Dages “composer in residence” Tõnu Kõrvits fra Estland.


Medvirkende: Andreas Brantelid - cello, Johan Thor -  guitar


Fri adgang
Arrangeret i samarbejde med Staby-Madum Menighedsråd

og Kulturforeningen Tinghuset

Tir. 1. okt. 16.00-17.00
Staby Kirke, Staby Kirkevej 10A, 6990 Ulfborg

Johan Thor

guitar, MGK-MidtVest

ONSDAG 2.OKTOBER

OrkesterMester på Sønderlandsskolen

Foto: Sisse Stroyer

OrkesterMester møder festivalsolister


Janne Thomsen, international fløjtesolist og Christoffer Sundqvist, soloklarinetist i det finske radiosymfoniorkester deltager i den ugentlige OrkesterMester-time på Søndelandsskolen.

OrkesterMester er et treårigt projekt (2024-2027), forankret under Danske Musik- og
Kulturskoler. Formålet er at etablere et symfoniorkester på Sønderlandsskolen, hvor eleverne i 4.-6. klasse vil lære at spille på instrumenter som klarinet, obo, tværfløjte, trompet, basun, violin, cello og kontrabas. Projektet integrerer ugentlige instrument- og orkestertimer i skoletiden, undervist af både musikskolelærere og folkeskolelærere. Musikalsk samspil i et orkester kræver samarbejde og en fælles indsats. Eleverne vil opleve værdien af teamwork, når de sammen arbejder mod fælles mål og opnår musikalske resultater. Dette skaber stærke bånd og en følelse af tilhørsforhold, som styrker elevernes sociale færdigheder og trivsel.


Ons. 2. oktober 8.45-9.30, Sønderlandsskolen i Holstebro

Kun for elever

Tatere på heden

Hans Scmidt ca. 1860

Taterhopsa og Vildspil

- Vestjyske musikrødder: Om Vestjyllands Paganini, tatere, kjæltringer og meget mere


Klassiske Dage og Jazz Nights fejrer Holstebros 750-års jubilæum gennem et særligt kurateret fælles projekt med omdrejningspunkt i folkemusikken fra Hardsyssel, Holstebro og omegn. Der er fokus på den folkelige almue, den vestjyske folkesjæl og vores fælles rødder i musikken. Det er historier om kloge koner, kjæltringer, studedrivning og rakkerlivet i Vestjylland fra middelalderen, gennem 1800-tallet og frem, blandt andet med Ole Kjær – også kaldet Vestjyllands Paganini – og en hilsen til det tidligere Folkemusikhus i Hogager.

Violinisten og folkemusikeren Harald Haugaard har foretaget den lokale musikalske research i et omfattende kildemateriale og skrevet arrangementerne. Der vil ligeledes være kendte numre som “Jens Vejmand” og “Den Blå Anemone” i nye opsætninger.

Projektet udføres i samarbejde med Holstebro Kulturhistoriske Museer/Hjerl Hede, historiker Esben Graugaard og folkemusikformidler Anders Chr. N. Christensen.


Medvirkende: Harald Haugaard - violin, Janne Thomsen - fløjte, Oskar Reuter - guitar/folkemusikinstrumenter, Thommy Andersson - bas, Anders Mogensen - trommer, folkemusikformidler Anders Chr. N. Christensen - introoplæg


150 kr. Unge under 25: 75 kr.


Ons. 2. okt. 19.30-21.00, Nørrelandskirken

Døesvej 1, Holstebro

TORSDAG 3.OKTOBER

Harald Haugaard

folkemusiker, violinist

Workshop - med Harald Haugaard og Sune Rahbek


Harald Haugaard tager sammen med trommeslageren Sune Rahbek 50 elever fra MGK-MidtVest og OrkesterEfterskolen under vingerne til et levende møde med folkemusikken.


Åbent for publikum, indbudte deltagere


Tor. 3. okt. 15.00-17.00, Orkestersalen, Holstebro Musikskole

Sune Rahbek

trommeslager

Elina Vähälä

violinist

Made in Holstebro - Klassiske Dages åbningskoncert



Knudsens fejrer 20 år. Jubilæumskoncert for 750 året for Holstebro


At fejre 750 år af en bys historie giver ingen mening uden at anerkende nogle af de personer, som har haft stor positiv indflydelse. I anledning af 20-året for tilbygningen, renoveringen og donationen af koncertsalen "Knudsens" til Holstebros borgere hædres fabriksejer og kulturmæcen Valdemar Birn (1933-2008) med et program, der er inspireret af personlige optegnelser fra hans rejsedagbøger og musikbibliotek. Dette program fører os blandt andet til den russiske komponist Taneyevs storromantiske klaverkvartet, hvor Taneyev faktisk viser sig at være ophavsmanden til melodien på det populære hit "Blue Moon", som blandt andre Elvis gjorde populær.

Der er lagt op til et indbydende romantisk program med Schubert, Chopin og Taneyev samt et møde med endnu en spændende baltisk "composer in residence", den estiske Tõnu Kõrvits, på "Knudsens", alt sammen i Holstebros koncertsal med den fortrinlige akustik.


Åbningstale ved Klassiske Dages formand, Michael Bjørn Nellemann og intro-tale ved dr. phil. Esben Graugaard


Musik af Harald Haugaard, Tõnu Kõrvits, Fanny Mendelssohn, Schubert, Chopin og Taneyev


Medvirkende: Esben Graugaard - historiker, Elina Vähälä - violin, Harald Haugaard - violin, Yuval Gotlibovich - bratsch, Andreas Brantelid - cello, Janne Thomsen - fløjte, Christoffer Sundqvist - klarinet, Irina Zahharenkova - Klaver


Koncerten optages af DR P2-musik


200 kr. Unge under 25: 75 kr.
(inkl. moms, billetgebyr 40 kr.)

Tor. 3. okt. 19.30-21.30, Knudsens
Nørregade 40 B, Holstebro

FREDAG 4.OKTOBER

Sigurd Barrett

pianist, entertainer, komponist, forfatter mm.

Sigurd fortæller om Holstebro - Jubilæumsforestilling for hele familien


Kom med på en sprudlende, humoristisk rejse med Sigurd Barrett i en helt unik Klassiske Dage børnekoncert, som fejrer byjubilæet med temaer fra Holstebros historie, krydret med sange, som passer til de enkelte perioder -herunder også fra Sigurds Danmarkshistorie. Sigurd har skrevet en Sigurds Holstebro-sang samt en særlig sang for Maren, og med byens børn ombord, får de to sange premiere.


Medvirkende: Sigurd Barrett - pianist, entertainer og korleder, et kæmpekor af skolebørn, unge talenter samt Den Kgl. Balletskole - Holstebro og Klassiske Dages musikere.

 

150 kr. Børn under 14: 60 kr.
(inkl. moms, billetgebyr 40 kr.)

Fre. 4. okt. 16.00-17.00, Aksel Nørgaard Salen
Musikteatret Holstebro, Den Røde Plads 16

David Cohen

solist i Elgars Cellokoncert

Broer fra Donau til Storåen - symfonikoncert


En festlig symfonikoncert, hvor vi kommer til at opleve en dramatisk Mozart i Wien, en sprudlende Brahms i en ungarsk dans, estisk solskin med Tõnu Kõrvits og ikke mindst Elgars kendte og sangbare cellokoncert.


Mange bække små - symfoniske talenter

En festlig symfonikoncert med en dramatisk Mozart i Wien, en sprudlende Brahms i sine ungarske danse, estisk solskin ved Tõnu Kõrvits og ikke mindst Elgars kendte og sangbare cellokoncert. Vi skal høre klassiske hits samt den belgiske cellist David Cohen i Elgars berømte cellokoncert, inden han opfører den i december som solist med London Symphony Orchestra i Barbican.


Holstebro har længe været kendt for sit store pionerarbejde med at fremme børn og unges møder med kulturen og den klassiske musik. Det er en hjørnesten i Klassiske Dages koncept at sætte et særligt fokus på inspiration og udvikling af de kommende generationer af musikere.


Symfoniorkestret, der i år samles med centrum i Holstebro, er et spritnyt regionalt samarbejdsprojekt mellem DUEN - Det Danske UngdomsEnsemble,  ReMUS - Region Midtjyllands Ungdomssymfoniorkester og MGK MidtVest.

DUEN har i mere end 10 år været en årligt tilbagevendende og kærkommen gæst ved Klassiske Dage med base på OrkesterEfterskolen. Det har inspireret på kryds og tværs og givet perspektiver til alle de unge musikere, der har været involveret - hvilket illustreres godt ved, at et stort antal tidligere elever fra OrkesterEfterskolen over årene vender tilbage til Holstebro, nu som konservatoriestuderende og semiprofessionelle DUEN-musikere.
ReMUS er et regionalt ungdomssymfoniorkester med base i Aarhus
MGK MidtVest har base i Holstebro og er Region Midtjyllands tilbud til de bedste unge musiktalenter i Midt- og Vestjylland.


Vi skal høre den belgiske cellist David Cohen i Elgars berømte og elskede cellokoncert, inden han skal opføre den som solist med London Symphony Orchestra senere på året.

Vi skal også høre Mozarts symfoni nr. 40 og andre klassiske hits.


Musik af Brahms, Kõrvits, Mozart og Elgar


Solist: David Cohen

Dirigent: Morten Ryelund

Symfoniorkester med musikere fra

DUEN, Det danske UngdomsEnsemble

ReMUS, Region Midtjyllands Ungdomssymfoniorkester

MGK MidtVest, Musikalsk grundkursus, MidtVest


150 kr. Unge under 25: 75 kr.
(inkl. billetgebyr 40 kr. og moms)
Fre. 4. okt.19.30-21.00, Aksel Nørgaard Salen
Musikteatret Holstebro, Den Røde Plads 16

Yuval Gotlibovich

bratschist og komponist

Filmens betydning er ikke kun bemærkelsesværdig på grund af dens stil, der både banede vejen for "Film Noir" og har haft stor indflydelse på filmhistorien, men også historisk som en tysk film skabt efter Første Verdenskrig, der præsenterer et meget dystert billede af verden. Dette har ført til, at mange tolker filmen som en uhyggelig profeti om Nazipartiets fremkomst.


Filmen varer 75 minutter, og før visningen vil filmens komponist, Yuval Gotlibovich, holde en kort introduktion. Gotlibovich har i 2008 skrevet musik til filmen og vil selv fremføre den live i en duo for bratsch og cello.


Medvirkende:

Yuval Gotlibovich - bratsch og komponist, David Cohen - cello


Arrangører: Holstebro Bibliotek og Subhuset

Fri adgang


Fre. 4. okt. 21.30-23.00 Holstebro Bibliotek
Kirkestræde 13

Midnatsgys i Kirkestræde - formidabel og grufuld stumfilm med livemusik


"Dr. Caligaris Kabinet" er en af de første gyserfilm og et af de vigtigste mesterværker inden for stumfilmgenren. Filmen, der blev skabt af instruktøren Robert Wiene i 1920, fortæller den hallucinatoriske historie om den mystiske Dr. Caligari, hans lydige søvngænger Cesare og de arme, hjemsøgte borgere i en lille tysk by, hvor en række uhyggelige mord finder sted. Skabt i tysk, ekspressionistisk stil byder filmen på en vild og forvrænget scenografi samt et teatralsk skuespil, der gør hvert enkelt billede både tillokkende og truende.

LØRDAG 5.OKTOBER

Thorsminde Kirke

Havets Sang - koncert ved havet


Vi mødes til en stille morgenstund i Thorsminde Kirkes lyse kirkerum med musikalske toner bag Vesterhavets klitter. Sognepræst Jakob Sandal byder velkommen, og vi får mulighed for at høre nogle Thorsminde-historier fortalt af fiskeskipper Kurt Madsen.


Musik af Bach, Kõrvits, Sibelius, Händel og Mozart


Medvirkende: Elina Vähälä - violin, And

Alexander Shirinyan Rohde - cello, Janne Thomsen - fløjte, Christoffer Sundqvist - klarinet


Arrangør: Thorsminde Menighedsråd


Fri adgang, kirken vil være vært ved en kop kaffe efter koncerten


Lør. 5. okt. 10.00 -11.00, Thorsminde Kirke

Vesterhavsgade 5, 6990 Ulfborg

Tillykke til Holstebro Roklub - Indvielse af Søsportens Center


I anledning af det nye Søsportens Center - tegnet af A2-Arkitekterne - ser vi frem til Holstebro Roklubs nye imponerende lokaliteter ved Vandkraftsøen. Det indvies af HKH Prinsesse Benedikte med musik leveret af Klassiske Dage.


Arrangør: Holstebro Roklub
For et inviteret publikum



Lør. 5. okt. 14.00 - 16.00, Søsportens CenterSøvej 6, 7500 Holstebro

DUEN - Det danske UngdomsEnsemble

Den Store Vals - Harald Haugaard og kammerorkester


“To spillemænd på rejse” - Harald Haugaard og Morten Ryelund - på valsen, som man sagde engang.


Begge er vokset op med klangen af dansk folkemusik og højskolesangbogen, og med afsæt i den danske folketone tager de sammen med DUEN - Det danske UngdomsEnsemble, på en musikalsk rejse i Norden og det øvrige Europa.


Undervejs vil vi høre klassisk musik, folkemusik - og musik i grænselandet derimellem og i musikalsk form belyse bl. a. følgende spørgsmål:

”Er der en sammenhæng mellem italiensk barokmusik og skotsk folkemusik?”. ”Giver det overhovedet mening bruge begrebet folketone?”. ”Hvad er forskellen på en spillemand og en violinist?”.


 ”Den store vals” er skrevet af den legendariske danske spillemand Ole Kjær, og den vil selvfølgelig være på programmet.


Musik af bl.a.: Bartok, Grieg, Nielsen, Vivaldi, Haugaard og Ryelund


Medvirkende:
Harald Haugaard og Morten Ryelund på violin
DUEN -  Det danske UngdomsEnsemble under ledelse af Morten Ryelund


Arrangør: Venø Musikforening

Billetter à 150 kr. kan reserveres på tlf.  21 43 22 79

eller købes i døren ½ time før koncerten


Lør. 5. okt. 14.30 - 15.45 Venø Efterskole
Nørskovvej 8, Venø, 7600 Struer


Programmet gentages i Lemvig Musikforening søn. 6. okt. 15.30

Christoffer Sundqvist

klarinettist

Kultur-ikon – hyldest til Kvinde på kærre

Kammerkoncert fra Giacomettis Schweiz og Frankrig med Klassiske Dages musikere


Alberto Giacometti blev født i Schweiz i en kunstnerfamilie, men tilbragte størstedelen af sit liv i Paris. I kunstnerkvarteret Montparnasse blev han i 40 år en del af det blomstrende kulturliv i den franske hovedstad og færdedes i kunstnerkredse med Joan Miró, Max Ernst, Pablo Picasso og Balthus. Han havde også i en periode tæt kontakt med Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir.

Giacomettis “Maren å æ woun” eller “Kvinde på Kærre” er for længst anerkendt som en integreret del af Holstebros kulturelle DNA og et symbol på byens fremsynethed på kulturområdet i 1960’erne. I anledning af byens jubilæum fejrer vi denne originale billedhugger med musik fra Giacomettis adopterede hjemby, Paris, som i det 20. århundrede brillerede i musikkens og kunstens univers - som et grænseland mellem impressionismen, ekspressionismen og de mere moderne tider, Giacometti blev en del af.


Musik af bl.a.: Debussy, Honegger, Kõrvits og Ravel


Medvirkende: Elina Vähälä - violin, Yuval Gotlibovich - bratsch, Andreas Brantelid - cello, David Cohen - cello, Janne Thomsen - fløjte, Christoffer Sundqvist - klarinet, Irina Zahharenkova - Klaver


200 kr. Unge under 25: 75 kr.
(inkl. moms, billetgebyr 40 kr.)

Lør. 5. okt. 19.30-21.00, Knudsens
Nørregade 40 B, Holstebro

Tõnu Kõrvits

Festivalkomponist 2024

Bridges of Light

- Stemningsfuld orkesterkoncert med festivalsolister i stearinlysenes skær


Klassiske Dage har ofte – især ved midantskoncertens meditative stund i skæret fra stearinlysene – haft tradition for at opføre musik fra Baltikum. 

Årets festivalkomponist er Tõnu Kõrvits fra Estland, som er blevet beskrevet således:
“ Tõnu Kõrvits' musik er som en dør fra denne verden til andre verdener – ind i folklorens hemmelige univers fyldt med blues, myter og underbevidsthed. Mønstrene og teksturerne i hans musik er fyldt med fantasi og er i konstant forandring, men i hjertet af dem ligger melodierne – en stille samtale med sjælen.”

Men lige så vigtig er stilheden – falmende pauser, tomhed. Nogle gange virker det som om stilheden er endnu vigtigere i Kõrvits' musik end selve det musikalske materiale. Denne stilhed er skarp – den er fyldt med hemmeligheder.

Det er en stor glæde at præsentere årets komponistnavn, Tõnu Kõrvits, og ikke mindst, premieren på hans nye værk “Bridges of Light”, som er skrevet i anledning af Holstebros 750-års jubilæum.


Beethovens Romance og uropførelse med Klassiske Dages festivalkomponist, Tõnu Kõrvits


Medvirkende:
Elina Vähälä - violin, Yuval Gotlibovich - bratsch, Andreas Brantelid - cello, David Cohen - cello, Janne Thomsen - fløjte, Christoffer Sundqvist - klarinet,

DUEN - Det danske UngdomsEnsemble under ledelse af Morten Ryelund


150 kr. Unge under 25: 75 kr.

Lør. 5. okt. 22.00-23.00 Holstebro Kirke
Kirkepladsen, Holstebro

SØNDAG 6.OKTOBER

Janne Thomsen
fløjtenist og founder af Klassiske Dage

Nørre Vosborg

Broer mellem verdener - Kammerkoncert med en rejse gennem folklore


Vi betræder Nørre Vosborgs smukke bro over voldgraven, inden vi når ind i den gamle herregårds hyggelige stuer. Holstebro fejrer 750 år, og Klassiske Dages årlige koncert i Riddersalen kombinerer idéen om broer, der tegner geografien mellem forskellige kulturer, myter og traditioner, hvilket udgør centrale elementer i folklore.


Programmet består af Den Danske Strygekvartets skandinaviske folkemusik, som nu er udgivet på noder. Vi indbyder derfor til uddrag fra “Woodworks” med kendinge såsom “Ack, Värmland du sköna” i en helt ny version med den fantastiske finske klarinettist Christoffer Sundqvist. Der bydes yderligere på værker inspireret af en anden folklore, nemlig folkemusik fra Østeuropa og Baltikum, samt Rossinis lystige ouverture, der omhandler den fra 1300-tallet kendte schweiziske legende og frihedskæmper, Wilhelm Tell.


Musik af: Harald Haugaard, Penderecki, Bartok, Tõnu Kõrvits og Rossini


Medvirkende: Elina Vähälä - violin, Yuval Gotlibovich - bratsch, Alexander Shirinyan Rohde - cello, Janne Thomsen - fløjte, Christoffer Sundqvist - klarinet


Der er mulighed for at tilkøbe Nørre Vosborgs populære og raffinerede brunch-anretning med delikate specialiteter fra Vestjylland kl. 12.00 for 295 kr.


Klassiske Dage - koncert i Riddersalen:
150 kr. (inkl moms ex. gebyr)
Klassiske Dage - koncert i Riddersalen inkl. søndagsbrunch efter koncerten:
445 kr. (inkl moms ex. gebyr)

Arrangør: Nørre Vosborg

Søn. 6. okt. Koncert 11.00-12.00, Nørre Vosborg
Vembvej 35, 7570 Vemb

Symfoniorkestret

Broer fra Donau til Storåen

- symfonikoncert


Program som fre. 4. okt. i Musikteatret Holstebro


Musik af Brahms, Kõrvits, Mozart og Elgar


Solist: David Cohen

Dirigent: Morten Ryelund

Symfoniorkester med musikere fra

DUEN, Det danske UngdomsEnsemble

ReMUS, Region Midtjyllands Ungdomssymfoniorkester

MGK MidtVest, Musikalsk grundkursus, MidtVest


Fri adgang
Arrangør: Aarhus Musikskole
Søn. 6. okt. 11.00- 12.30, Symfonisk Sal, Aarhus Musikhus

Thomas Jensens Allé, Aarhus

Irina Zaharenkova

pianist

Vinger over vintersti til tangenternes vals

- Oplev Irina Zaharenkova i Rachmaninov “Moments Musicaux”


Da Irina Zahharenkova sidst gæstede Klassiske Dage med soloværker af Chopin, medførte det lange stående ovationer. Oplev Irina Zahharenkova på Valgmenighedens  nye flygel med mere romantisk musik, nemlig et af Rachmaninov kendteste værker - “Musikalske øjeblikke” samt musik af Irinas landsmand, Klassiske Dages “composer in residence”, Tõnu Kõrvits, som er Irinas estiske yndlingskomponist. Shostakovich leverer nostalgiske valse med underspillet humor og ironi.


Musik af Shostakovich, Tõnu Kõrvits og Rachmaninov


Medvirkende: Yuval Gotlibovich - bratsch, Janne Thomsen - fløjte, Christoffer Sundqvist - klarinet, Irina Zahharenkova - Klaver


Fri adgang

Arrangør: Holstebro Valgmenighed
Søn. 6. okt. 14.30- 15.30, Holstebro Valgmenighedskirke
Skolegade 29, Holstebro

Morten Ryelund
dirigent for DUEN - Det danske UngdomsEnsemble

Den Store Vals - folkemusik og kammerorkester


Samme program som lør. 5. okt. på Venø Efterskole


Medvirkende:
Harald Haugaard og Morten Ryelund på violin
DUEN -  Det danske UngdomsEnsemble under ledelse af Morten Ryelund



Billetter købes i døren, som åbnes kl. 15.
Medlemmer: Fri entré, ikke medlemmer: 175 kr.
Arrangør: Lemvig Musikforening

Søn. 6. okt. 15.30 -17.00 Lemvig Gymnasium
Romvej 30, Lemvig