Historien

OM FESTIVALEN

Klassiske Dage er et enestående koncert- og kulturtilbud for børn og voksne. Festivalen har siden 2005 inviteret nogle af verdens aller fineste klassiske musikere indenfor i Holstebro én gang om året. Fra 2018 er festivalen udvidet med en festlig julekoncert i Holstebro, hvor alle kan mødes og starte adventstiden op med skøn julemusik, dertil kommer mindre samarbejder med lokale kulturinstitutioner som fx. Holstebro Dansekompagni.

 

Bag Klassiske Dage står den internationale danske fløjtenist Janne Thomsen. Hun har vundet et væld af internationale konkurrencer og spillet med verdens mest fremtrædende musikere, som Gidon Kremer, Maxim Vengerov og Joshua Bell. Nu bringer hun sine kolleger fra de store scener rundt om i verden til Danmark. Janne Thomsen optræder også selv på Klassiske Dage.

Klassiske Dage er grundlagt i 2005 af fløjtenisten Janne Thomsen og afvikles årligt i løbet af en uge fuld af koncerter og events i Holstebro såvel som i hele region MidtVest fra Thorsminde til Aarhus, altsammen op mod den 1. weekend i oktober. Siden 2019 er festivalen udvidet med en meget efterspurgt og traditionsrig julekoncert.

Festivalen finder sted i Janne Thomsens fødeby, Holstebro, hvor den internationale prisvinder som barn startede karrieren på Holstebro Musikskole efterfulgt af studier på Royal Academy of Music i London, Pariserkonservatoriets solistklasse.

I dag er Janne Thomsen ud over sin karriere som solist, kunstnerisk leder af Klassiske Dage, ligesom hun har høstet stor pædagogisk erfaring ved at undervise på Mozarteum i Salzburg og konservatoriet i Luzern i Schweiz.

KNUDSENS SAL


Festivalen, som er gennemført med stigende succes hvert år siden starten, har som pulserende hjerte den pragtfulde teater- og koncertsal “Knudsens”. 

Salen stammer tilbage fra år 1900, hvor den var dansesal på afholdshotellet, men levede derefter i årevis i glemsel.

Inger og Valdemar Birn købte den gamle teatersal og udførte i 2004 en komplet renovation af salen, hvorefter de overdrog den til byen som donation.


Festivalens arrangementer foregår ligeledes  på en lang række lokaliteter, kirker, sale, udendørs, samt i store dele af region Midtjylland.


KNUDSENS SAL er opført år 1900 og blev renoveret af Inger og Valdemar Birn 2004

NYTÆNKNING


Klassiske Dages musikere kommer fra inderkredsen af den internationale elite. Blandt de stjerner, der har gæstet festivalen kan nævnes: Borodin Kvartetten, Michala Petri, Ivry Gitlis, Ralf Gothoni, Viktoria Mullova, koreografen Volker Eisenach,  Peter Frankl, Århus Symfoniorkester, Tamas Vetö, Andreas Brantelid, Michala Petri,  Lars Anders Tomter, Håkan Hardenberger, Den danske Strygekvartet og English Chamber Orchestra, Priya Mitchell, Sarah Willis, Katrine Gislinge, Christian Ihle Hadland, Hugo Ticciati, Christoffer Sundquist, Bent Sørensen, Isabelle Faust, Olli Mustonen, Modigliani Kvartetten, Alexander Melnikov m.fl.

Men festivalen sætter også fokus på hele den musikalske fødekæde – fra de mindste børn med sprudlende inspiration fra vores egen Sigurd Barrett til konservatoriestuderende og dygtige MGK-elever, der har fået åbnet deres musikalske horisonter gennem masterclasses og workshops med de allerstørste mestre på deres instrument. Stilmæssigt har festivalen i de senere år favnet bredere og inviteret de ypperste musikere fra jazz- og folkemusikmiljøerne.

Siden 2008 er der som led i festivalen afviklet interaktive børneprojekter. Målet med dem er at formidle musik, dans og bevægelse

til  folkeskoleelever i en tid, hvor den kommercielle mainstream-kultur er så stærk, at der er behov for en kunstnerisk modvægt.


Klassiske Dage har, siden den spæde start, gennemgået en utrolig udvikling. Mange kendte musikere har gæstet Holstebro og tusindvis af børn og unge har deltaget side om side med de inviterede musikere fra udlandet, som alle tager opgaven med at spille for og med børn meget seriøst. Alle musikere har været børn engang, det har de ikke glemt, ja faktisk er musikken noget af det bedste til at bevare barnet i os alle.

Den Kgl. Balletskole, Holstebro

sammen med det store børnekor fra Holstebros skoler ved Sigurd Barretts børneprojekt

foto Søren Langkjær 2018

LOKALE ENSEMBLER

OG INSTITUTIONER


Lokalt favner Klassiske Dage bredt og samarbejder for eksempel med folkeskoler, Holstebro Gymnasium, Holstebro Musikskole, OrkesterEfterskolen, Det Kongelige Teaters Balletskole Holstebro, Black Box Dance Company, Ensemble MidtVest, Odin Teatret og Holstebro Filmklub.

MASTERCLASS


Hvert år underviser en eller flere af festivalens solister de dygtigste instrumentalister fra de danske musikkonservatorier.

NY MUSIKFestivalen præsenterer hvert år en uropførelse af en ny komposition.


2005 Peter Helms, Danmark

2006 Michael Berkeley, England

2007 Willy Stolarczyk, Danmark

2008 Philippe Hersant, Frankrig

2009 Frans Winther, Danmark

2010 Karsten Fundal, Danmark

2011 Yuval Gotlibovich

2012 Eric Tanguy

2013 Fuzzy

2014 Karsten Fundal

2015 Jacob Lorentzen

2016 Peteris Vasks

2017 Rune Tonsgaard Sørensen

2018 Anders Mogensen (jazz) og            Harald Haugaard

          (folkemusik)

2019 Bo Holten 

          Frederik Zeuthen

2020 Bent Sørensen

2021 Artur Tuznik

2022 Søren Monrad

2023 Olli Mustonen

KLASSISKE DAGE ER FOR ALLE


Der tilbydes koncerter af international kvalitet til rimelige priser lige midt i Holstebro og alle er velkomne! Musik er hele verdens sprog og kan skabe kontakt og liv på tværs nationalitet, kultur, religion, oprindelse, aldersgrupper og køn. Musik kræver kun den ene forudsætning, at man kan høre. Enhver, der åbner sit sind, kan også lære at lytte og åbne for den skatkiste af oplevelser, der ligger i musikkens verden.


FINANSIERING


Festivalen finansieres af landsdækkende fonde, Holstebro Kommune, Kulturministeriet, private sponsorer samt billetindtægter.

Masterclass med 

Olli Mustonen
2023

Artist talk

med Daniel Rowland og

Maja Bogdanović

på Dansk Talentakademi

2023

Sponsorbiler fra

Meiniche Biler