Medvirkende 2023

MEDVIRKENDE 2023


Olli Mustonen

klaver, festivalkomponist 2023

Olli Mustonen startede i en alder af fem i fødebyen Helsinki sine studier i klaver, cembalo og komposition. De første studier var hos Ralf Gothoni, han studerede efterfølgende klaver hos Eero Heinonen og komposition hos Einojuhani Rautavaara.

Olli Mustonen er kunstnerisk leder og chefdirigent ved Turku Philharmonic Orchestra, og har en unik placering i det internationale musikliv. Han er rundet af traditionen efter de helt store mestre som Rachmaninov, Busoni og Enescu, og Mustonen kombinerer med fascinerende styrke den tredobbelte rolle som komponist, pianist og dirigent i en balance, der er ganske usædvanlig. Denne sæson tiltræder han stillingen som 1. gæstedirigent for Laplands Kammerorkester, hvor han vil kombinere orkesterkoncerter med kammermusikserier og solokoncerter.

I løbet af sin glamourøse karriere har Mustonen bidraget med sin ekstraordinære musikalske indsigt til mange af verdens mest betydningsfulde orkestre, herunder Berlin, New York og Los Angeles Philharmonic orkestre, Chicago Symphony, Cleveland Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra, Mariinsky Theatre Orchestra, Orchestre de Paris, Tonhalle Orchester Zürich, Camerata Zürich,orkestre i Tokyo og alle London-orkestrene.


www.jamesbrownmanagement.com/artists/olli-mustonen

Michala Petri
blokfløjte, gæstesolist

Michala Petri er den glædelige overraskelse som gæstesolist ved Klassiske Dage 2023.


Petri har gennem næsten 50 år sat sit præg på den danske musikscene og ikke mindst udvidet repertoiret for blokfløjten. Petri har til stadighed udviklet instrumentets rækkevidde, og i dag er blokfløjten ikke længere forbeholdt barokmusik, men ses hos Petri brugt i både klassiske og moderne kompositioner, de Danske Sange og i populærmusikken – ja, selv kinesisk musik har blokfløjtevirtuosen kastet sig over.


Siden sin debut som 11-årig i Tivolis Koncertsal har Petri rejst kloden rundt med sit instrument og spillet over 4.000 koncerter såvel som indspillet over 70 albums. Michala Petri regnes i dag for verdens førende blokfløjtespiller, og hun har gennem tiden samarbejdet med nogle af musikkens helt store navne. Mere end 150 værker er skrevet specielt til hende, og hun har modtaget et væld af anerkendelser og priser, bla. den prestigefyldte Sonnings Musikpris. Derudover er hun af Dronning Margrethe er udnævnt til Ridder af 1. grad.


https://michalapetri.dk/

Ismo Eskelinen

guitar

”Denne performance får hvert stykke til at lyde

som om det blev hørt for første gang. ” - American Record Guide


Ismo Eskelinen er anerkendt som en af verdens fineste klassiske guitarister. Han har været en sand pioner i udbredelsen af den klassiske guitar til et større publikum. Han er en efterspurgt orkestersolist, kammermusiker og i samarbejde med nogle af vor tids mest markante internationale komponister.


Hans imponerende liste over indspilninger omfatter to Bach-albums, hvoraf det første vandt den finske Emma-pris i kategorien for det bedste klassiske album i 2014. En koncertoptagelse med det finske radiosymfoniorkester dirigeret af Hannu Lintu blev udgivet i 2018 (BIS) . De seneste optagelser er ’Songbook’ med Jan Vogler (Sony Classical 2019), ’Carnival’ (BIS 2019) med Karen Gomyo og ’Kromos’ (BIS 2020), et soloalbum, der indeholder musik komponeret for Eskelinen.

Eskelinen har optrådt i så prominetne koncertsale som Berlin Philharmonikernes Sal, Concertgebouw Amsterdam, Royal Festival Hall og Théâtre de la Monnaie.


www.ismoeskelinen.com

Daniel Rowland

violin

”Selvom det kan være svært i vore dage at skelne de internationale topviolinisters individuelle klang, lyder Rowland virkelig som ingen andre.”  - Charlotte Gardner, Gramophone


”Daniel Rowland har en kraftig, glamorøs tone, skinnende øverst og halsende og robust ned i bunden” Richard Bratby, Gramophone


“Gloriøst… medrivende finesser” Tim Ashley, The Guardian


”Den slags ægthed, man kunne forvente af Ivry Gitlis, Ida Haendel eller Isaac Stern… en naturkraft, der giver gåsehud“ Robert Maxham, Fanfare


Den hollandsk/engelske violinist Daniel Rowlands spil er blevet hyldet som "vidunderligt, henrivende i sin finesse" af The Guardian, som "både nøgent og meget virtuost" af NRC Handelsblad, mens The Herald har fremhævet hans "forbløffende lyd og unikke målbevidste intensitet".


Daniel Rowland har etableret sig på den internationale scene som en yderst alsidig, karismatisk og eventyrlysten performer med et bredt repertoire. I de seneste sæsoner har Daniel optrådt med orkestre helt fra Tromsø i det nordlige Norge til Cape Town i Sydafrika.


www.danielrowland.com

Maja Bogdanovic

cello

"Den serbisk-født cellist Maja Bogdanovic, gav en enestående koncert, bød på en ualmindelig tonal skønhed af distinkt karakter, fortolket med modenhed og overlegen teknisk sikkerhed." Dennis Rooney, Strad


"Cellist Maja Bogdanovic er en sand, sjælfuld kunstner med en modig udtryksfuld lyd, der har meget at vise, men som aldrig er prætentiøs." - New York Concert Review


Efter hendes fantastiske debutkoncert på Carnegies Weill Hall hyldede tidsskriftet “Strad” Maja Bogdanovic for "en fremragende præstation af enestående tonal skønhed og stor modenhed i fortolkningen."

Siden da har hun indtaget en plads blandt tidens fremmeste cellister.


www.majabogdanovic.com

Janne Thomsen

fløjte

"Janne Thomsen var en af aftenens store stjerner. Oprigtig spilleglæde, perfekt teknik og en særlig udstråling kendetegnede hendes spil og fremtræden på scenen,” ­ - Süddeutsche Zeitung, München.


Hun har etableret sig på verdensplan som en yderst succesfuld og efterspurgt solist. Efter sine studier ved Royal Academy of Music i London og i solistklassen på Conservatoire de Musique de Paris fortsatte hun som prisvinder i fremtrædende fløjtekonkurrencer i Prag, Paris, Bayreuth, Rom, Wien, Paris og Boston. Ligeledes er Janne Thomsen blevet tildelt legater af Dronning Margrethe II og Prins Henriks fond, samt Augustinusfonden, Holstebro Musikpris og Gadeprisen. I 2016 blev hun tildelt titlen ARAM, “Associate of the Royal Academy of Music”, en hæder uddelt til musikere, der har gjort en særlig indsats I musikkens verden.


Mere om Janne Thomsen

Sigurd Barrett

entertainer

Sigurd Barrett skrev som seksårig sine første sange. Som ung studerede han russisk rock på universitetet, og som voksen har han både formidlet big band- og symfoniorkester-værker for de mindste. Sigurd og hans bjørn, Bjørnen Bjørn, blev for alvor hvermandseje gennem det mangeårige samarbejde med DR-TV om formidling af musikken til børn.


Sigurd Barrett har med utrættelig energi vist, hvordan man kan være spontan, sjov, dybt musikalsk, folkekær og samtidig en gennemtænkt, seriøs musikformidler inden for et respektindgydende væld af genrer.

I Holstebro kender vi den dygtige entertainer, som den der sætter skub og styrer energien i nogle af skolebørnenes allerstørste musikalske oplevelser, når de tager del i Klassiske Dages store børneprojekter med op til 500 børn


www.sigurdbarrett.dk

Mogensen-Winther-Åman er en super jazztrio med nogle af Europas stærkest lysende internationale jazzstjerner fra den svenske og danske jazzscene, der skaber ny musik udsprunget af den amerikanske jazztradition i nye perspektiver. Lyden er et akustisk og dynamisk kraftcenter. Bandets medlemmer er kendt for at spille med nogle af de bedste jazzmusikere i verden som Jerry Bergonzi, Jeff Tain Watts, Gregory Hutchinson, George Garzone, Aaron Goldberg og andre. og samler her kræfterne i et nyt udadvendt og swingende band, der bare skal opleves live.


Trioen består af
Carl Winther - jazzklaver, Johnny Åman - bas, Anders Mogensen - trommer

Mogensen-Winter-Åman

Jazztrio

Morten Ryelund

dirigent og kunstnerisk leder for DUEN

Morten Ryelund er en sjælden stor musikalsk begavelse. Hans indsigt i, og fortolkning af musikken er altid grundigt gennemarbejdet, personlig, nytænkende og yderst overbevisende. Desuden besidder Morten en sjælden evne til at samle den positive og kreative energi der altid opstår i hans nærvær og bruge den til at få det bedste frem i musikerne.”  - Johannes Søe Hansen, koncertmester i DR Symfoniorkestret.

Morten Ryelund (f. 1970) fik sin professionelle dirigentdebut med Sønderjyllands Symfoniorkester i 1996. Siden har han arbejdet med talrige orkestre og ensembler som Sjællands Symfoniorkester, Aalborg Symfoniorkester, Aarhus Symfoniorkester, DR Underholdningsorkestret, Malmö Symfoniorkester, Helsingborg Symfoniorkester, Stockholm Sinfonietta, Bergen Kammerorkester, Pskov Symphony Orchestra, Athelas Sinfonietta, DR Radiokoret, Det Kgl. Operakor og Copenhagen Chamber Orchestra.

Desuden har han lang og omfattende erfaring i arbejdet med unge musikere. I perioden 2004-11 var Morten Ryelund dirigent for DR UngdomsEnsemblet – fra 2012 dirigent og kunstnerisk leder for DUEN - Det Danske Ungdomsensemble.


www.mortenryelund.com

DUEN

Det danske Ungdomsensemble

DUEN, Det danske Ungdomsensemble består af ca. 25 unge, talentfulde strygere med det klassiske som kernerepertoire. I spidsen står dirigent og kunstnerisk leder Morten Ryelund, som sørger for at både energien og kvaliteten er høj. De fleste af DUENs medlemmer er studerende på landets klassiske konservatorier og er blevet udvalgt efter en optagelsesprøve. Hvert medlem har en fast plads i ensemblet i to år, efter behov udvides besætningen af og til med talentfulde unge blæsere. Kendetegnet blandt de unge strygere er en smittende spilleglæde og et højt teknisk niveau.




www.duen-orkester.dk

foto: Morten Albek

Christian Øland

dirigent

Christian Øland er en komet og et af Nordens mest lovende unge dirigenttalenter.

Han er født i Danmark i 1994 og har studeret  i den anerkendte dirigentklasse på Sibelius Akademiet i Helsinki. Han gik på OrkesterEfterskolen i Holstebro med fagot og klaver og blev allerede få år efter optaget på Sibelius Akademiet, kun 18 år gammel. Efter blot et års studier blev han udnævnt til assisterende dirigent for det finske radiosymfoniorkester af orkestrets chefdirigent Hannu Lintu og ledede orkestret i koncert. Han arbejdede tæt sammen med FRSO’s gæstedirigenter, herunder Esa Pekka Salonen, Herbert Blomstedt og Oliver Knussen. 


I sæson 2022/23 dirigerer Christian Øland blandt andet Det Slovakiske Statsorkester, Copenhagen Phil, Det Nordiske Kammerorkester, samt Aalborg og Aarhus symfoniorkestre.  Christian Øland har dirigeret orkestre som DR Symfoniorkesteret, Det Kongelige Kapel, Kungliga Hofkapellet i Stockholm, Magdeburg Philharmoniker, Slovakian State Philharmonic, Wermland Opera, The Nordic Chamber Orchestra, Jönköping Sinfonietta, Jyväskylä Sinfonia og samtlige danske landsdelsorkestre. I Danmark dirigerer Christian særligt ofte Copenhagen Phil. 


https://www.christianoland.com

Orkester MidtVest og ReMus

symfoniorkester

Orkester MidtVest blev grundlagt i 1994 af daværende Ringkjøbing Amt under navnet Ringkøbing Amts Symfoniorkester. Da amterne blev nedlagt i 2007 skiftede det navn til det nuværende Orkester MidtVest. Orkestret er en fantastisk blanding af unge talenter og erfarne musikere. Halvdelen er unge fra blandt andet Musikalsk Grundkursus, MGK, mens den anden halvdel er voksne musikere, professionelle såvel som rutinerede amatører.                                                           orkestermidtvest.dk

REMUS står for Region Midtjyllands UngdomsSymfoniorkester. Det er et fuldt symfoniorkester med 55 medlemmer mellem 12 og 20 år. De unge er udvalgt fra flere midtjyske ungdomsorkestre og fra konservatoriet. Orkestret har fungeret under Aarhus Musikskole siden 2012 år med støtte fra blandt Region Midtjylland.

Orkestret administreres af Aarhus Musikskole.

Theresa Jarvis Eliasen

koreograf, Den Kgl. Balletskole

Theresa Jarvis Eliasen er den daglige leder af Holstebro Balletakademi. Theresa er uddannet fra ’Arts Educational School’ i London fra 1980-1983. Derefter blev hun professionel balletdanser i Lissabon, ved ’The National Ballet of Portugal’. Siden har Theresa danset som solist ved ’English National Ballet’, ’Berlin Ballet’ og ’Det Kongelige Teater’ i København. I 2002 flyttede Theresa til Holstebro, og har siden været balletleder/lærer på Det Kongelige Teaters afdeling her i byen.


Theresa underviser balletskolens balletlinje (1.-6. klasse), samt de ældste elever på balletakademiet, hvor hun tilbyder undervisning i tåspids.


Hvert år præsenter Jarvis en indlevet og smuk koreografi til Klassiske Dages solisters indslag ved Sigurd Barretts store børnekoncert i Musikteatret.

Aleksei Zaitsev

klaver

Aleksei Zaitsev (f. 1995) er uddannet fra Sibelius Akademiet i Finland hos bl.a. Irina Zahharenkova, Hui-Ying Liu-Tawaststjerna og Teppo Koivisto. I 2022 blev han optaget på DKDM’s kandidatuddannelse hos professor Marianna Shirinyan. Alekseis repertoire spænder fra tidlig barok til den helt nye musik, og han har optrådt på mange festivaler i Finland, Skandinavien, Japan og USA.
Han har vundet adskillige priser, bl.a. Yamaha Music Foundation’s Piano Competition 2020 samt finalepris og ærespris i VII Vigo International Piano Competition 2023 og DKDMs solistpris 2023. Aleksei er blevet tildelt stipendier og legater for sine fremragende præstationer af bl.a. ProMusica Foundation, The Finnish Cultural Foundation og Karen og Arthur Feldthusens fond. Den finske tv-station YLE skriver: ”Zaitsevs spil er gribende. Hans musikalitet er intens, og niveauet af færdigheder er forbløffende"


Aleksei Zaitsev giver et flot soloprogram ved Klassiskes Dage talentkoncert
Lør. 30. sep. kl. 14.00-15.00 i Ulfkjær Kirke, Herredsgade 12, Ulfborg


www.alekseizaitsev.com

Michael Berkeley
komponist

Michael Berkeley er den ældste søn af komponisten Sir Lennox Berkeley, der også var gudfar til Benjamin Britten. Som korsanger ved Westminster Cathedral spillede sang naturligt en vigtig rolle i hans tidlige uddannelse.


Han studerede komposition, sang og klaver ved Royal Academy of Music, men det var først i sine sene tyvere, da han begyndte at studere hos Richard Rodney Bennett, at Berkeley begyndte at koncentrere sig udelukkende om komposition. 


Michael blev udnævnt til CBE for sin tjeneste for musikken i dronningens fødselsdagshædersliste i 2012. Han blev udnævnt som en uafhængig medlem af House of Lords uden partitilknytning i 2013.

Søren Schauser

filosof, musikanemlder mm.

Fotograf: Lars Gundersen.

Søren Schauser er filosof, lektor i musikhistorie, forfatter til en lang række bøger og anmeldelser og landskendt som deltager i "Den Klassiske Musikquiz" på DR2.


Søren Schauser vil tale ved Klassiske Dages Åbningskoncert tor. 28. sep. 19.30