Nyheder


NYHEDER


Marcelo Nisinman

bandoneon

Klassiske Dage er klar til fest: Klassiske mesterværker, sydamerikanske rytmer, jazz og filmens nostalgi


Klassiske Dage – Holstebro International Music Festival afvikles i år 26. september – 3. oktober under temaet ”Nostalgi”og byder velkommen til Jazz Nights.

For 17. år i træk afvikler Klassiske Dage sin musikfestival i Holstebro. Årets tema er ”NOSTALGI”.

Musikalsk vil festivalen byde på kendte mesterværker og originale værker, der på hver sin vis belyser årets tema, samt cross-over, tango, folkemusik og sydamerikanske rytmer, spillet af danske og internationale kunstnere fra den klassiske verden. I år vil der også være et udvidet samarbejde med jazztrommeslager Anders Mogensen, som kommer hjem til sin fødeby Holstebro for at forestå et stort program for jazzmusik.


Klassiske Dages stifter og kunstneriske leder, fløjtenist Janne Thomsen glæder sig til at byde velkommen til festivalen, som i år er tilbage med fuldt program oven på sidste års corona-reducerede festival.

- Siden coronaen har holdt sit indtog, har jeg hørt flere sige: ”Jeg vil bare gerne have mit gamle liv tilbage”, så, jo, man kan godt føle nostalgi i den henseende, mener jeg, siger Janne Thomsen om årets Nostalgi-tema.

- I nostalgien opfattes ”nu’et” kontra ”det, der var”, men jeg observerer, at det faktisk er i ”nuet”, at man føler sin egen nostalgi om det, der var. Nostalgi er den varme, fuzzy følelse, som vi fornemmer, når vi tænker på gode minder fra vores fortid. Det kan føles bittert sødt - for det meste lykkeligt og trøstende, men med et strejf af tristhed, at hvad vi end husker, er tabt på en eller anden måde, siger Janne Thomsen og tilføjer:

- For tiden er vi meget opmærksomme på at leve i nu’et, ja, skabe nærvær og det tilstræbes at være fri og sorgløs, lige her og nu. Den indiske forfatter og digter Vikram Seth har skrevet: “Nogle gange synes jeg for mig selv at vandre rundt i verdenen blot for at samle materiale til fremtidig nostalgi." 

Valget af Klassiske Dages ”Nostalgi”-tema blev også inspireret af tangoen, da det netop er 100-året for argentinske Astor Piazzolla, kendt for at spille på bandoneón, en særlig argentinsk harmonika. Det glæder derfor helt særligt Klassiske Dage at kunne præsentere argentinske Marcelo Nisinman, der som barn spillede bandoneón for Astor Piazzolla i Buenos Aires. 

Ved torsdagens åbningskoncert ”Future nostalgia” vil være musik af den amerikanske komponist Missy Mazzoli for ensemble og elektrisk guitar. Desuden vil man kunne opleve Guillaume Connessons eksplosive Techno Parade og en blues af Maurice Ravel opført m. Christina Åstrand, Christoffer Sundqvist, Alberto Mesirca , Irina Zahharenkova og Janne Thomsen. Der sluttes af med jazzpianist Artur Tuzniks uropførelse for alle medvirkende i ”Past, present & future”, i et program, som forbinder datid over i nutiden med megen fri fantasi og et fremtids-sproget udtryk.

Lørdagskoncerten på spillestedet ”Knudsens” har titlen “Erindringens katedral”, hvor vi kaster et længelsfuldt blik bagud, rendyrket nostalgi, hvor vi blandt andet skal høre Christoffer Sundqvist, Sanna Ripatti fra Ensemble Midtvest og Irina Zahharenkova og i Jörg Widmanns “Es war einmal…” og et af romantikkens vægtige og storslåede værker af Chopin, nemlig hans 24 Preludier, hvor mange vil kunne genkende regndråbe preludiet.

Nostalgi er ofte udtrykt i film. Det har gennem tiderne skabt meget vidunderlig musik, som OrkesterMidtVest og Region Midtjyllands Ungdomssymfoniorkester fremfører med Christina Åstrand i spidsen, ledet af Henrik Vagn Christensen. Vi skal høre udvalgte highlights lige fra Hollywood-kendinge så som John Williams’ ”Star Wars” og ”Schindler’s List” og yderligere har tre kompositionsstuderende fra danske og skotske konservatorier skrevet hver deres udgave til samme animation fra 2020 udlånt fra Den Danske Filmskole.

I år er der også i fokus på et andet samarbejde med Holstebro Kulturhistoriske Museer – nemlig Strandingsmuseet ”St. George” i Thorsminde - blandt fire danske museer, der blev nomineret til den prestigefyldte ”European Museum of the Year Award 2019”.

I 1811 strandede to engelske skibe: 1400 omkom, kun syv overlevede og i 1980’erne blev skibene bjærget fra havbunden. Vi skal høre et oplæg omkring dykningens historie efterfulgt af argentinske Golijov’s poetiske ”Fishtales” samt en duo over kendte Beethoven melodier fra 1817 for fløjte og guitar, som en hilsen til museets 2 fløjter fra 1811. Fremført af den italienske guitarist Alberto Mesirca, Janne Thomsen og Marcelo Nisinman - i Piazzolla’s ”Oblivion”.

I år lanceres et nyt, forstærket samarbejde med den internationalt kendte jazztrommeslager og bysbarnet Anders Mogensen, der med sig bringer venner så som Kresten Osgood, Jakob Bro, Mathias Heise og Artur Tuznik.

Det glæder Klassiske Dage at præsentere ”Jazz Nights”, der byder på fabelagtige optaktskoncerter fra søndag 26. september, med vægt på fælles cross-over projekter, hvor jazz og den klassiske musik mødes på midten. 

Det bliver i øvrigt endnu et nostalgisk gensyn for Janne Thomsen og Anders Mogensen, som har kendt hinanden som børn på musikskolen; begge var medlemmer af den store Holstebro Garde, og i dag bygger de en bro i grænselandet mellem de to musikarter i samarbejde med Subhuset, Struer Jazzclub og Holstebro Musikskole.

Velkommen til Klassiske Dage 26. september – 3. oktober. Billetsalget er i fuld gang på KlassiskeDage.dk

FAKTA: Klassiske Dage – Holstebro International Music Festival

 • Klassiske Dage er grundlagt i 2005 af fløjtenist Janne Thomsen og afvikles årligt i løbet af en uge pakket med koncerter og events i Holstebro såvel som i hele Region Midtjylland fra Thorsminde til Aarhus, altsammen op mod den 1. weekend i oktober. 
 • Fra 2018 er festivalen udvidet med en årlig julekoncert. Den kan i 2021 opleves med Holmens Kantori og OrkesterEfterskolens kor den 30. november. Ligeledes er der premiere på forestillingen ”Månesang” den 23. og 24. marts 2022. 
 • Bag Klassiske Dage står den internationale danske fløjtenist Janne Thomsen, der som barn startede karrieren på Holstebro Musikskole efterfulgt af studier på Royal Academy of Music i London, Pariserkonservatoriets solistklasse. Hun har vundet et væld af internationale konkurrencer og priser og er i dag efterspurt som solist og kammermusiker verden rundt.
 • Janne Thomsen er kunstnerisk leder af Klassiske Dage, ligesom hun har høstet stor pædagogisk erfaring på Mozarteum i Salzburg og konservatoriet i Luzern i Schweiz. Og nu bringer hun sine kolleger fra de store scener rundt om i verden til Danmark. Janne Thomsen optræder også selv på Klassiske Dage.

”Herfra og til Hollywood”: Symfoniorkestret går til filmen


Temaerne fra Star Wars, Schindler’s List og nykomponeret filmmusik er på programmet, når Orkester MidtVest og REMUS spiller for fuld udblæsning i Viborg, Struer, Holstebro og Aarhus.


Filmentusiaster og musikfans kan glæde sig til en storslået symfonisk koncert, når Orkester MidtVest og REMUS - Region Midtjyllands Ungdomssymfoniorkester – under ledelse af dirigent Henrik Vagn Christensen spiller musik fra det store lærred ved koncerten ”Herfra og til Hollywood”. Sammen med symfoniorkestret spiller solist Christina Åstrand, som til daglig er koncertmester ved DR SymfoniOrkestret. 


Koncerten, der opføres fire gange i henholdsvis Viborg, Struer, Holstebro og Aarhus i slutningen af september og starten af oktober, byder på musik kendt fra blandt andet Schindlers liste, Spillemand på en tagryg og Star Wars.


Christina Åstrand

Koncertmester i DR-Symfoniorkestret

er solist med Orkester MidtVest og REMUS

Filmentusiaster og musikfans kan glæde sig til en storslået symfonisk koncert, når Orkester MidtVest og REMUS - Region Midtjyllands Ungdomssymfoniorkester – under ledelse af dirigent Henrik Vagn Christensen spiller musik fra det store lærred ved koncerten ”Herfra og til Hollywood”. Sammen med symfoniorkestret spiller solist Christina Åstrand, som til daglig er koncertmester ved DR SymfoniOrkestret. 


Koncerten, der opføres fire gange i henholdsvis Viborg, Struer, Holstebro og Aarhus i slutningen af september og starten af oktober, byder på musik kendt fra blandt andet Schindlers liste, Spillemand på en tagryg og Star Wars.

- Det bliver en koncert, hvor man kan opleve musikken fra de store filmtitler, spillet live af et stort symfoniorkester. Vi har hele seks trompeter i orkestret, så der bliver blæs på, forsikrer orkesterchef Niels Bastrup, Orkester MidtVest.

Publikum vil også kunne høre helt ny musik i et spændende samarbejde med Den Danske Filmskole.


- Filminstruktør Mathias Rodrigues Bjerre lavede sidste år en animationsfilm som sit afgangsprojekt fra filmskolen, og vi har fået lov at bruge et uddrag af den. Og så har vi bedt tre forskellige unge komponister om at skrive musik til filmklippet: Anders Malta, Kristoffer Viktor Nybye og Magnus Plejdrup, som har været komponiststuderende på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus og nu er masterstuderende ved Royal Conservatoire of Scotland i orkesterdirektion. Han har allerede skrevet flere værker og dirigerer sit eget ensemble, fortæller Niels Bastrup. 


Ved koncerten vil symfoniorkestret opføre de tre værker live, mens filmen vises.

- Det er meget spændende at mærke, hvad musik gør ved os, når vi ser film. Og her får vi mulighed for at opleve et helt unikt eksperiment, nemlig det samme filmklip spillet tre gange – men med tre forskellige slags musik som underlægning! Det kan give en meget forskellig oplevelse af filmen, forklarer Niels Bastrup.

Koncerten ”Herfra og til Hollywood” indgår i programmet for musikfestivalen Klassiske Dage, som afvikles hvert efterår i Holstebro og omegn. Og netop filmmusik er en rigtig god indgangsportal til den klassiske musiks verden.

- Filmmusik er en fantastisk brobygger til klassisk musik. Meget af musikken er nutidig, for eksempel de Hollywood-film, som har musik af John Williams, men samtidig bygger musikken på de samme kvaliteter, som man har kendt i klassisk musik i flere hundrede år. Og mange af instrumenterne er jo de samme, siger orkesterchefen.

Ved opførelsen i Aarhus vil koncerten blive optaget, og animationsfilmen med de tre forskellige nykomponerede musikstykker vil efterfølgende blive gjort tilgængeligt, blandt andet på www.orkestermidtvest.dk.


Se koncertprogram og bestil billetter på www.klassiskedage.dk. Bemærk venligst, at koncerten i Struer er et lukket arrangement for et indbudt publikum af studerende og personale.

Kulturråd i Paris, hofchef for Prinsen og museumsdirektør: Nu kan han også tilføje festival-formand på sit CV


Michael Bjørn Nellemann er ny bestyrelsesformand for Klassiske Dage – Holstebro International Music Festival, som i år afvikles for 17. år i træk

Alle veje fører til Rom, men vil man opleve kultur på højt plan i Danmark, er det nu ikke så ringe endda at tage motorvejen til Holstebro. Her afvikler Klassiske Dage – Holstebro International Music Festival for 17. år i træk en festival med optræden af danske og internationale stjerner. Og i år bliver det med en ny bestyrelsesformand i spidsen for festivalen.


52-årige Michael Bjørn Nellemann er for nylig tiltrådt som ny bestyrelsesformand for Klassiske Dage. Han kommer med et imponerende CV og mange års erfaring fra ledende stillinger inden for kunst og kultur – lige fra job som selvstændig kunstauktionarius til posten som kultur- og presseråd ved den danske ambassade i Paris og til stillingen som hofchef for Prins Henrik.


Michael Bjørn Nellemann

Ny bestyrelsesformand i Klassiske Dage

Derudover har han beklædt en række bestyrelses- og tillidsposter, for eksempel formand for Kunsthal Charlottenborg, og han er fortsat aktiv som blandt andet formand for Rungstedlundfonden og bestyrelsesmedlem for kunstmuseet HEART i Herning.


Forbindelsen til Klassiske Dage begyndte med et møde med festivalens stifter, fløjtenist Janne Thomsen.

- Jeg mødte Janne første gang for cirka 15 år siden, da jeg arbejdede på ambassaden i Paris, hvor Janne også boede dengang. Jeg hørte hende optræde i forbindelse med jobbet, og hun fortalte om Klassiske Dage-festivalen, som hun havde stiftet hjemme i sin fødeby, Holstebro. Og så har jeg fulgt lidt med i, hvordan det er gået med Janne og festivalen sidenhen, fortæller Michael Bjørn Nellemann.


Han er selv vokset op i Herning og er derfor på hjemmebane i det midt- og vestjyske, så det er faktisk også blevet til et par besøg som publikum ved tidligere års Klassiske Dage.

- Det er virkelig imponerende, hvad Janne Thomsen og festivalen har fået bygget op hen over 16-17 år. Det er jo blevet en hel institution i Holstebro og omegn, hvor danske og internationale stjerner hvert efterår kommer til byen og optræder. Der bliver ikke gået på kompromis med kvaliteten, som er i den absolutte top, men alligevel formår festivalen år efter år at give en rigtig stor oplevelse med et forholdsvis lille budget. Kommunen og borgerne får virkelig meget kultur for pengene, siger Michael Bjørn Nellemann.


Han er ikke selv udøvende musiker, men musik har altid fyldt meget i hans liv.

- Jeg er en ”glad lytter” af klassisk musik. I mit job som kulturråd i Paris og senere som hofchef for Prins Henrik, som i øvrigt også holdt utrolig meget af musik, handlede det jo ofte om kunst og kultur. Jeg kunne slet ikke forstå, at nogen vil kalde det ”arbejde” at gå til koncerter, udstillinger og teaterforestillinger. Jeg synes, jo det har været fantastiske oplevelser, siger Michael Bjørn Nellemann.


I dag bor han igen i Danmark, nu på Frederiksberg. Og der bliver tit spillet musik derhjemme.

- Jeg kan høre al slags musik, fra pop til rock eller klassisk. Men det er en helt særlig oplevelse, når klassisk musik bliver spillet ”live” på instrumenter uden forstærker og med de her usædvanligt dygtige musikere, som sidder ganske få meter fra dig, så du kan se deres positurer og mimik. Jeg håber, at Klassiske Dage kan give den oplevelse til endnu flere mennesker, siger den nye festival-formand og fortsætter:

- Klassisk musik har et ry for at være svært tilgængelig. Det er ærgerligt, for den er den faktisk ikke. Derfor er jeg også glad for, at Klassiske Dage gør meget ud af at invitere børn og unge ind for at få det, som ofte er deres livs allerførste møde med klassisk musik. Andre køber måske en billet, fordi der er et meget kendt musikstykke på programmet, for eksempel ”Claire de Lune”, men så får de samtidig nye, ekstra oplevelser med fra koncerten og får måske lyst til at høre mere.


Klassiske Dage har indgået et tæt samarbejde med et andet Holstebro-bysbarn, nemlig jazztrommeslager Anders Mogensen, og der vil også i år kunne opleves både klassisk og jazz i Holstebro.

- Jeg synes, det er godt tænkt. Jazz er med til at få flere ind for at opleve musikken, så man rammer lidt bredere. Og det er nytænkende, at man for eksempel slutter en festivalaften på en uhøjtidelig måde med stemningsfuld jazz og whiskysmagning, siger Michael Bjørn Nellemann.


Han glæder sig til samarbejdet med Janne Thomsen og teamet af professionelle og frivillige.

- Min rolle bliver at hjælpe Janne og byen med det, som man gerne vil opnå med Klassiske Dage. Jeg ved, det er en målsætning at stå endnu stærkere på hjemmebane i Holstebro og omegn. Og så skal vi gerne have endnu flere lokale publikummer ind til koncerterne, siger formanden.


Klassiske Dage skal også bevare sin vigtige funktion som instrument for musikalsk talentudvikling.

- Der går en lige linje fra de små børn, som begynder på Holstebro Musikskole – som Janne jo også gjorde engang – og så til dem, der senere optræder i et symfoniorkester eller som solist på festivaler som Klassiske Dage. Vi er en del af fødekæden, og unge musiktalenter har brug for forbilleder at spejle sig i, fuldstændig lige som unge håndboldtalenter har brug for at møde kendte spillere og være publikum til deres kampe for at blive motiveret og inspireret til at øve sig, forklarer Michael Bjørn Nellemann.


Den nye bestyrelsesformand afløser Per Erik Veng. I forbindelse med formandsskiftet har bestyrelsen samtidig fået et nyt lokalt medlem, Helle Sigh, der er adm. direktør for herregården Nr. Vosborg.

Klassiske Dage afvikler i år festivalen fra 26. september – 3. oktober. Se det omfattende program her.


BLÅ BOG: Michael Bjørn Nellemann

 • 52-årige Michael Bjørn Nellemann er uddannet civiløkonom og kunsthistoriker med sidefag i kommunikation.
 • Han begyndte sin karriere som indehaver af en kunstauktion og som vurderingsmedarbejder og auktionarius.
 • Ved årtusindskiftet fik han job som kultur- og presseråd ved den danske ambassade i Paris.
 • 11 år senere vendte han hjem til Danmark for at blive museumsdirektør for Nivaagaards Malerisamling.
 • I perioden 2015-2018 var han hofchef for Prins Henrik.
 • De seneste år har han været direktør for Det Obelske Familiefond, som hvert år uddeler store støttebeløb til kunst og kultur.
 • I dag driver Michael Bjørn Nellemann sin egen boghandel på Vesterbro i København. Derudover har han en række bestyrelses- og tillidsposter, blandt andet som formand for Rungstedlundfonden, formand for Danmarkshuset i Paris, bestyrelsesmedlem i kunstmuseet HEART i Herning og jurymedlem for Wegner Prisen.
 • Michael Bjørn Nellemann har fem børn. En af drengene er ifølge sin far meget, meget talentfuld pianist.

Klassiske Dage - Året Rundt


NYT


TURNEKONCERT KAN OPLEVES I ÆTEREN

1. juni 2021


Hør Klassiske Dages Genforenings projekt udsendt på NDR, den tyske radio station for Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern og Niedersachen. Koncerten fra Løgumkloster Kirke transmitteres ligeledes på DR P2 musik d. 15.6 kl. 19.30
Læs mere fra NDR

Klassiske Dage - Året Rundt


STORT PORTRÆTINTERVIEW

MED JANNE THOMSEN 

16. APRIL 2021


Janne Thomsen, Marianna Shirinyan og Andreas Brantelid spiller musik af bl.a. Mozart, Fauré, Weber og Peteris Vasks, som netop denne dag havde 75 års fødselsdag.

Janne Thomsen havde taget to af sine musikalske venner Andreas Brantelid (cello) og Marianna Shirinyan (klaver) med, da hun i går var gæst i DR P2-programmet "Klassisk og venner". To timers dejlig live-musik og interview om at vende hjem til Holstebro, om det kreative kulturliv i Vestjylland, om forestillingen "Månesang" - som er udskudt til næste år - og om Klassiske Dage.

Hør også Janne spille sammen med sin far, fhv. bogtrykker Niels P. Thomsen, i en improvisation over Kaj Munks "Den Blå Anemone".

Klassiske Dage - Året Rundt
Thure Lindhardt fortolker prinsens digte:

26. maj 2021


Gennem dans, musik og kunst får prins Henriks digte nyt liv, når Holstebro Dansekompagni og Klassiske Dage sammen med Thure Lindhardt skaber fem kunstfilm med udgangspunkt i den kongelige poesi.


Læs mere fra Dagbladet Holstebro Struer