Prayers and Stories TEMA 2019

Klassiske Dages tema i oktober 2019

Den kristne kirke har været en uudtømmelig kilde til inspiration for musikken i århundreder, helt tilbage til den klassiske musiks begyndelse. Efterfølgende åbnedes der op for gennem tonernes sprog at portrættere historier af enhver slags. Med temaet “Prayers & Stories” vil Klassiske Dage i 2019 sætte fokus på, hvordan bøn og historier – både fra det helt intimt personlige via det eventyrlige til vanviddets ”Follia” – gennem tiden har været del af det kunstneriske grundlag for den klassiske musiks mangfoldige udtryk.

Årets tema er delvist inspireret af den fængende georgiske komponist Giya Kancheli, hvis værk ”Night Prayers” uropføres i en ny version. Værket skildrer på rørende vis den helt personlige rolle, som bønnen har spillet i Kanchelis egen historie.

Den danske præst, Hanne Jul Jakobsen, har skrevet bogen ”Pralbønner” og gæster festivalen med uddrag, som jeg musikalsk har ladet mig inspirere af. Ligeledes har historiefortæller Ingrid Hvass skabt sin egen version af H. C. Andersens Snedronningen. Vores store nationale digter, hvis værker og tænkning er præget af troen på en kærlig Gud. Her vil Ingrid Hvass i musikkens selskab fortælle om lille Gerda, der i sit hjerte bærer solens varme, rosernes duft og sit Fadervor. Også her spiller bønnen en vigtig rolle for Gerda, som når frem til Snedronningens slot og befrier den dybfrosne Kay.

Årets festival vil tillige byde på gensyn med Sigurd Barrett, festivalens børnekonsulent og ven gennem mange år, der her særligt gæster festivalen med et program fyldt med historier fra H.C. Andersens univers. Først på scenen med veloplagte skolebørn i Musikteatret Holstebro og derefter for et voksent publikum på Nørre Vosborg – netop i de selvsamme smukke rammer, som HC Andersen selv engang gæstede. Nørre Vosborg huser også den svenske stjernetrompetist Anders Bergcrantz med jazzkvintettenMessengers of Music – A Divine Force”.

Den af Shakespeare inspirerede West Side Story vil også være på festivalens menu til en forrygende aften med bl.a. pianist Marianna Shirynian som solist med musik af Gershwin. Komponisten Bo Holten gæster for første gang Klassiske Dage med et nyt værk baseret på det kendte tema ”La Follia” og en af hans bedste elever debuterer her ved festivalen med Marin Marais’ flotte ”La Sonnerie de St Geneviève” i et innovativt nyt arrangement af Frederik Zeuthen. St Geneviève, der i det 5. århundrede bød alle Paris’ kvinder til masse-bøn, da hunnerkongen Atilla stod ved byporten og truede med at stene alle mændene.

Med temaet “Prayers & Stories” giver Klassiske Dage i år også plads til, at festivalens udtryk kan blive formet af de deltagende kunstneres ofte personlige historier, som har inspireret deres udvikling og vej ind i musikkens verden.

Klassiske Dage byder på en række internationale solister og mange unge talenter, som høres i Det danske Ungdomsensemble, DUEN, OrkesterMidtvest/RegionMidtjyllandsUngdomsSymfoniorkester, Den Jyske Sangskole, Den Kgl. Balletskole, OrkesterEfterskolen og mange flere i byer lige fra Aarhus til Thorsminde, via Løgum, Silkeborg, Vinderup, Ulfborg, Nr Vosborg, Struer, Viborg og naturligvis Holstebro.

Det er mig en glæde at byde hjerteligt velkommen til Klassiske Dage 2019.

Bedste hilsner

Janne Thomsen
direktør/kunstnerisk leder