Rick Stotijn Bas, Holland

Der er mange gode grunde til at betragte kontrabassen som musikkens fundament. Ikke mindst for Rick Stotijn, som gennem sin alsidighed gør denne pointe overbevisende. Hvadenten det er som solist, kammermusiker eller som solokontrabassist i flere orkestre eller som medlem af innovative ensembler. 

Solist og kammermusiker

Rick er en utrættelig promotor for sit instrument og dets mange muligheder. Han har samarbejdet med og spillet ved utallige uropførelser af komponister som Louis Andriessen, Michel van der Aa, Jesper Nordin og Ned Rorem. Martijn Padding dedikerede en ny kontrabaskoncert til Rick i 2016: “Reports from the Low Country” blev først spillet i “Concertgebouw Amsterdam” med det hollandske radiosymfoniorkester dirigeret  af James Gaffigan. I 2018, spillede Rick og violinisten Malin Broman premiere på Britta Byströms dobbelkoncert “Infinite Rooms”, med David Afkam, sammen med det svenske radiosymfoniorkester.

Rick mestrer også soloværkerne af Giovanni Bottesini – den farverige komponist og kontrabassist/dirigent. Classics Today mente, at dette kunne være den bedste Bottisini CD nogensinde, og pressen skrev: “Hans bas kan matche Liza Ferschtman´s adrætte violinspil ikke bare i de mange hårrejsende og hurtige passager, men også i værkets skønne cantabile melodier.

Som noget nyt – og til manges overraskelse – lod Rick sit instrument danse i virtuose værker af Piazzolla, Rota og de Falla. “Han indfangede stemningerne fra det romantiske til det truende. skrev “Gramophone” om optagelsen “Basso Bailando” med det svenske radiosymfoniorkester.

Kontrabassist på et nyt niveau

Klassisk musik fra en hvilket som helst æra er blot en del af den musik, som Rick favner. Han er medstifter af “The Stockholm Syndrome Ensemble” som skaber programmer omkring en begivenhed, en idé eller et koncept. Dette narrativ tillader sammenligning og musikalske kontraster på tværs af alle perioder og stilarter fra Purcell til Dylan, fra Messiaen til Radiohead. 

Sammen med Bram van Sambeek stiftede han for nylig ORBI, der kan beskrives som en “kammermusik rockgruppe”, der kombinerer de improvisatoriske kræfter i en basun, kontrabassen, hammondorgel og percussion. Deres fortolkning af rock og metalmusik danner grobund for ny for soloinstrumentet, ligesom det presser musikerne til deres instrumentale grænser. 

Baggrund

Rick Stotijn studerede kontrabas på konservatoriet i Amsterdam hos sin far Peter Stotijn, og han tog afgang med højeste udmærkelse. Han fortsatte sine studier med Bozo Paradzik på “Hochschule” i Freiburg. Han vandt adskillige førstepriser ved konkurrencer og blev tilkendt den højeste hædersbevisning for en musiker i Holland: “The Dutch Music Prize”. Juryen udtalte:
“Rick er en adræt musiker med bevægende musikalitet og en overvældende virtuositet.”

Blandt de mange solooptrædener som fulgte på verdensplan var en serie Carte Blanche i “the Recital Hall of the Concertgebouw Amsterdam.” 

Rick Stotijn optræder jævnligt som solist med orkestre som det svenske radiosymfoniorkester og “Mahler Chamber Orchestra”. Som første solobassist spiller Rick jævnligt med the “London Symphony Orchestra”, “Royal Concertgebouw Orchestra” og “Orchestra Mozart”. Han er også medlem af “The Chamber Orchestra of Europe”. 

På det kammermusikalske felt har han samarbejdet med Janine Jansen, Christianne Stotijn, Liza Ferschtman, Julius Drake, Cecilia Bernardini, Vilde Frang, Julian Rachlin, Lawrence Power, Tabea Zimmermann, Lars Vogt, Christian Tetzlaff og mange andre. 

Rick er en jævnlig gæst på festivaler som “Lucerne Festival”, “Delft Chamber Music Festival” og “International Chamber Music Festival” i Utrecht.

Rick Stotijn er professor i kontrabas ved Robert Schumann Hochschule Düsseldorf. Han spiller på en Raffaele og Antonio Gagliano kontrabas, venligst udlånt af Hollands ” National Musical Instrument Foundation”. 

Tekst: Green Room Creatives
Fotos: Edu Calicher
Oversættelse: Louise Volsted Pedersen 2020