Om Klassiske Dage

Glæd dig til den sekstende Klassiske Dage festival 1.-4. oktober 2020

Klassiske Dage er et enestående koncert- og kulturtilbud for børn og voksne. Festivalen har siden 2005 inviteret nogle af verdens allerfineste klassiske musikere indenfor i Holstebro én gang om året. Fra 2018 er festivalen udvidet med konceptet Klassiske Dage – Året rundt, så man i Holstebro og region Midtjylland kan opleve endnu flere koncerter på allerhøjeste niveau, både i en top-professionel ramme og kombineret med egnens unge talenter.

Bag Klassiske Dage står den internationale danske fløjtenist Janne Thomsen. Hun har vundet et væld af internationale konkurrencer og spillet med verdens mest fremtrædende musikere, som Gidon Kremer, Maxim Vengerov og Joshua Bell. Nu bringer hun sine kolleger fra de store scener rundt om i verden til Danmark. Janne Thomsen optræder også selv på Klassiske Dage.

 BAGGRUND

Klassiske Dage er grundlagt i 2005 af fløjtenisten Janne Thomsen og afvikles hvert år den 1. weekend i oktober.

Den finder sted i Janne Thomsens fødeby, Holstebro, hvor hun som barn startede karrieren på Holstebro Musikskole efterfulgt af studier på Royal Academy of Music i London og Pariserkonservatoriets solistklasse. I dag er hun ud over sin karriere som solist kunstnerisk leder af Klassiske Dage, ligesom hun har høstet stor pædagogisk erfaring ved at undervise på Mozarteum i Salzburg og konservatoriet i Luzern i Schweiz.

Festivalen, som er gennemført med stigende succes hvert år siden starten, centrerer sig om den pragtfulde teater- og koncertsal “Knudsens”. Salen stammer tilbage fra år 1900, hvor den var dansesal på afholdshotellet, men levede derefter lang tilværelse i glemsel bl. a. som tøjlager og jazzclub. Inger og Valdemar Birn købte den gamle teatersal og satte den i 2004 i tip top stand, hvorefter de overdrog den til byen. Herefter er det Musikteatret, der driver byens nye teatersal. Tillige foregår festivalens arrangementer i selve Musikteatret Holstebro, kirkerne, andre steder i byen samt i store dele af region Midtjylland.

NYTÆKNING

Klassiske Dages musikere kommer fra inderkredsen af den internationale elite. Blandt de stjerner, der har gæstet festivalen kan nævnes: Borodin Kvartetten, Michala Petri, Ivry Gitlis, Ralf Gothoni, Viktoria Mullova, horntrioen fra Berliner Philharmonikerne, koreografen Volker Eisenach, Peter Frankl, Århus Symfoniorkester, Tamas Vetö, Andreas Brantelid, Michala Petri, Priya Mitchell, Lars Anders Tomter, Håkan Hardenberger, Den danske Strygekvartet og English Chamber Orchestra, Michael Bojesen m.fl. Men festivalen sætter også fokus på hele den musikalske fødekæde – fra de mindste børn med sprudlende inspiration fra vores egen Sigurd Barrett til konservatoriestuderende og dygtige MGK-elever, der har fået åbnet deres musikalske horisonter gennem masterclasses og workshops med de allerstørste mestre på deres instrument. Stilmæssigt har festivalen i de senere år favnet bredere og inviteret de ypperste musikere fra jazz- og folkemusikmiljøerne.

Siden 2008 er der som led i festivalen afviklet interaktive børneprojekter. Målet med dem er at formidle musik/dans/bevægelse til folkeskoleelever i en tid, da den kommercielle mainstream kultur er så stærk, at der er behov for en kunstnerisk modvægt.

Klassiske Dage har haft en rivende udvikling over de sidste 10 år, siden den spæde start, har den gennemgået en utrolig udvikling. Mange kendte musikere har gæstet Holstebro og tusindvis af børn og unge har deltaget side om side med de inviterede musikere fra udlandet, som alle tager opgaven med at spille for og med børn meget seriøst. Alle musikere har været børn engang, det har de ikke glemt, ja faktisk er musikken noget af det bedste til at bevare barnet i os alle.

 LOKALE ENSEMBLER OG INSTITUTIONER

Lokalt favner Klassiske Dage bredt og samarbejder for eksempel med folkeskoler, Holstebro Gymnasium, Holstebro Musikskole, OrkesterEfterskolen, Det Kongelige Teaters Balletskole Holstebro, Black Box Dance Company, Ensemble MidtVest, Odin Teatret og Holstebro Filmklub.

NY MUSIK

Festivalen præsenterer hvert år en uropførelse af en ny komposition:

2005 Peter Helms, Danmark
2006 Michael Berkeley, England
2007 Willy Stolarczyk, Danmark
2008 Philippe Hersant, Frankrig
2009 Frans Winther, Danmark
2010 Karsten Fundal, Danmark
2011 Yuval Gotlibovich
2012 Eric Tanguy
2013 Fuzzy
2014 Karsten Fundal
2015 Jacob Lorentzen
2016 Peteris Vasks
2017 Rune Tonsgaard Sørensen
2018 Anders Mogensen (jazz) og Harald Haugaard (folkemusik)
2019 Bo Holten og Frederik Zeuthen
2020 Bent Sørensen

KLASSISKE DAGE ER FOR ALLE

Der tilbydes koncerter af international kvalitet til rimelige priser lige midt i Holstebro og alle er velkomne! Musik er hele verdens sprog og kan skabe kontakt og liv på tværs nationalitet, kultur, religion, oprindelse, aldersgrupper og køn. Musik kræver kun den ene forudsætning, at man kan høre. Enhver, der åbner sit sind, kan også lære at lytte og åbne for den skatkiste af oplevelser, der ligger i musikkens verden.

FINANSIERING

Festivalen finansieres af landsdækkende fonde, Holstebro Kommune, Kulturministeriet, private sponsorer samt billetindtægter.

KONTAKT

Producent, Uffe Munkgaard, um@klassiskedage.dk, + 45 25 34 25 96
Fløjtenist og festivalleder, Janne Thomsen, jt@klassiskedage.dkKøb Billet