Nye Horisonter TEMA 2018: North Around the Baltic Sea

2018-temaet for Klassiske Dage er ”Nye horisonter” med undertitlen ”North Around the Baltic Sea”, hvor vi fejrer de baltiske landes 100 års uafhængighed, vore fælles nordiske/baltiske bånd og havet, der forbinder os.

”North Around the Baltic Sea” manifesterer sig som aktuelle koncertprojekter i otte nordiske og baltiske lande, hvor Klassiske Dage samarbejder med en treenighed af kunstneriske ledere fra nordiske festivaler:

  • O/Modernt Festivalen i Stockholm, Sverige v/ kunstnerisk leder, klarinettist Christoffer Sundqvist
  • RUSK Kammermusikfestivalen i Jakobstad, Finland v/ kunstnerisk leder, violinist Hugo Ticciati
  • Klassiske Dage – Holstebro International Music Festival v/ kunstnerisk leder, fløjtenist Janne Thomsen

Samarbejdet skal belyse nogle af de mange bånd og fælles historie, der forbinder netop de nordiske lande med Baltikum. Fejringen af de 100 års uafhængighed for Baltikum i 2018 er noget vi, som nordiske nationer, især bør støtte.

Otte nye musikalske værker

Den musikalske fejring byder på otte nye bestillingsværker fra komponister fra Danmark, Estland, Finland, Island, Letland, Litauen, Sverige og Norge opført i udvalgte lande. Værker med et bredt udbud af stilarter: Avant-garde, minimalist, jazz-inspireret, nordisk/baltiske folkemusik ved komponister så som Errki-Sven Tüür, Raminta Serksnyte, Anna-Lena Laurin og Lotta Wennäskoski m.fl. Fokus er kammermusik for strygere, blæsere og klaver.

De tre nordiske festivaler blev i november 2016 med titlen “North Around the Baltic Sea” udvalgt som ét ud af fem kulturelle projekter ved Nordic Baltic Festival Platform i Vilnius. Det fælles projekt blev i maj 2017 yderligere tildelt støtte fra NordicCulturePoint, hvilket gør det muligt at føre projektet ud i livet.

Udvidet regionalt samarbejde

På hjemmefronten styrker Klassiske Dage en regional akse i samarbejde med ”Lydens By” i Struer, via Holstebro til Herning, der med den nye Holstebromotorvej gør, at vi i fysisk tid er kommet hinanden nærmere og har knyttet bånd til Herning Kirkes Drengekor samt EnsembleMidtVest.

Som i tidligere år giver DUEN og festival-solister tillige øst eller syd for Holstebro, og en anden akse går fra Holstebro Kunstmuseum via herregården Nr. Vosborg ud til Strandingsmuseet i vest.

Det dynamiske OrkesterMidtVest spiller tre gange i regionen med koncerter i Aarhus og Holstebro.

Midt- og vestjyske talenter på scenen

Dansk Talent Akademi med det nye campus vil være på banen med spændende tværfaglige projekter, lige som vi har styrket forbindelsen med Holstebro Gymnasium.

Klassiske Dages børnekonsulent Sigurd Barrett er på banen igen med 500 skolebørn fra Holstebro, Det Kgl. Teaters Balletskole og ungdomsorkestret MiVU (MidtVestjyllands Ungdomssymfoniorkester).

Samtidig fortsætter Danmarks talentfulde orkester DUEN (Det Danske Ungdomsensemble) sin residens, med offentlige master classes i samarbejde med Kristian Steenstrup og det Jyske Musikkonservatorium.

Dans repræsenteres i ny koreografi ved Marie Brolin-Tani og Black Box Dance Company.

Bysbarnet og jazz-trommeslager Anders Mogensen vender tilbage igen i år, denne gang med eget ensemble, og åbner for en anden tilgang til den klassiske musik gennem jazz og folkemusikken.