Nye Horisonter TEMA 2018: North around the Baltic Sea

2018-temaet for Klassiske Dage er ”Nye horisonter” med undertitlen ”North around the Baltic Sea”, hvor vi fejrer de baltiske landes 100 års uafhængighed, vore fælles nordiske/baltiske bånd og havet, der forbinder os.

”North around the Baltic Sea” manifesterer sig som aktuelle koncertprojekter i otte nordiske og baltiske lande, hvor Klassiske Dage samarbejder med en treenighed af kunstneriske ledere fra nordiske festivaler:

  • O/Modernt Festivalen i Stockholm, Sverige v/ kunstnerisk leder, violinist Hugo Ticciati
  • RUSK Kammermusikfestivalen i Jakobstad, Finland v/ kunstnerisk leder, klarinettist Christoffer Sundqvist
  • Klassiske Dage – Holstebro International Music Festival v/ kunstnerisk leder, fløjtenist Janne Thomsen

Samarbejdet skal belyse nogle af de mange bånd og fælles historie, der forbinder netop de nordiske lande med Baltikum. Fejringen af de 100 års uafhængighed for Baltikum i 2018 er noget vi, som nordiske nationer, især bør støtte.

Seks nye musikalske værker

Den musikalske fejring byder på seks nye bestillingsværker fra komponister fra Danmark, Estland, Finland, Island, Letland, Litauen, Sverige og Norge opført i udvalgte lande. Værker med et bredt udbud af stilarter: Avant-garde, minimalist, jazz-inspireret, nordisk/baltiske folkemusik ved komponister så som Errki-Sven Tüür, Raminta Serksnyte, Anna-Lena Laurin, Sebastian Fagerlund, Harald Haugaard og Anders Mogensen m.fl. Fokus er kammermusik for strygere, blæsere og klaver.

De tre nordiske festivaler blev i november 2016 med titlen “North Around the Baltic Sea” udvalgt som ét ud af fem kulturelle projekter ved Nordic Baltic Festival Platform i Vilnius. Det fælles projekt blev i maj 2017 yderligere tildelt støtte fra NordicCulturePoint, hvilket gør det muligt at føre projektet ud i livet.

Udvidet regionalt samarbejde, børn- og unge samt flere genrer

På hjemmefronten styrker Klassiske Dage en regional akse i samarbejde med Folkets Hus i Struer, via Holstebro til Herning Kirke samt EnsembleMidtVest. Den nye Holstebromotorvej gør, at vi i fysisk tid er kommet hinanden nærmere. Som i tidligere år giver DUEN og festival-solister tillige øst eller syd for Holstebro, og en anden akse går fra Holstebro Kunstmuseum via herregården Nr. Vosborg ud til Strandingsmuseet i vest.

Det dynamiske OrkesterMidtVest spiller tre gange i regionen med koncerter i Aarhus og Holstebro.

Holstebro Gymnasium og Dansk Talent Akademi med det nye campus vil blive inddraget.

Klassiske Dages børnekonsulent Sigurd Barrett er på banen igen med 500 skolebørn fra Holstebro, Det Kgl. Teaters Balletskole og som et nyt tiltag tillige samarbejde med ungdomsorkestret MiVU (MidtVestjyllands Ungdomssymfoniorkester).

Samtidig fortsætter Danmarks talentfulde orkester DUEN (Det Danske Ungdomsensemble) sin residens i Holstebro, vi samarbejder med Orkesterefterskolen, Musikskolen, MGK, Det Midtjyske Strygersamarbejde og der igen i år vil være offentlige master classes i samarbejde med det Jyske Musikkonservatorium.

Dans repræsenteres i ny koreografi ved Marie Brolin-Tani og Black Box Dance Company.

Bysbarnet og jazz-trommeslager Anders Mogensen vender tilbage igen i år, denne gang med eget ensemble (Hans Ulrik – sax, Anders Mogensen – trommer, Heine Hansen – klaver og Kaspar Vadsholt – bas) på Holstebro Kunstmuseum samt med et MGK projekt koncert i Tinghuset i Ulfborg. Festivalen åbner på denne måde for en anden tilgang til den klassiske musik gennem jazz og via Helene Blum og Harald Haugaard på Nørre Vosborg med rod i folkemusikken.