Nørrelandskirken Døesvej 1, 7500 Holstebro

Nørrelandskirken – en perfekt ramme om musikken

Klassiske Dage har gennem flere år haft et fint og frugtbart samarbejde med Nørrelandskirken på Døesvej. Således har fornemme solister som Michala Petri, Andreas Brantelid og mange flere via festivalen givet publikum unikke oplevelser i kirkens generøse akustik. Kirkens orgel er bygget af firmaet Frobenius i 1969, ombygget i 2010 fra de oprindelige 20 til 43 stemmer – et fint og værdigt instrument til ét af landets bedste musikrum.

Nørrelandskirken – en selvbygger kirke

Nørrelandskirken blev indviet 21. september 1969 efter et meget spændende byggeforløb. 125 frivillige havde fra 1965-67 opført hele menighedsfløjen, som derefter midlertidigt indviedes til kirkerum indtil 1969. Nørrelands sogn blev udskilt fra Holstebro sogn i 1967. Arkitektparret Inger og Johannes Exner har tegnet hele dette smukke og aktivitets-inspirerende kirkekompleks med dets rige muligheder for både at være søndags- og hverdagskirke, muligheder som glædeligvis bruges til bristepunktet. De mange lokaler, en dejlig klosterhave, et vidunderligt kirkerum – det er Nørrelandskirken.
Selve kirkerummet er naturligt det, der trækker øjne og opmærksomhed

Dér finder vi en indretning, som samler og delagtiggør alle i kirken i det, der sker ved alter, døbefont og prædikestol i kraft af bænkenes amfiteatralske placering i det firkantede rum.Det spændende lys-arrangement i kirken er ikke oprindeligt. Først var der alene “stjerne-himlen”, loftet, med dets 144 pærer. I 1980 kom lystræet i kirkens mørkeste hjørne til. Kærlighedens træ, kalder vi det, fordi det – ligesom Guds kærlighed, bøjer sig ned i mørket og får det til at vige. Nogle få år efter fulgte “Lys-broen” med inspiration i Grundtvigs salme: ‘ O vidunder-tro! Du slår over dybet din gyngende bro’ (DDS 321 v. 4) og hvælvingen (“Bethlehems-stjernen”) over alteret, alt sammen tegnet af Johannes Exner.

Bag alteret hænger det vævede tæppe “Jakobs-stigen” (1. Mos. 28), tegnet af Mogens Jørgensen, og minder os om kirkerummet som et mødested mellem Himmel og jord.

Midt på alteret står Livets Træ, på én gang det fra Paradisets have og korstræet fra Golgata. Det er lavet af sølvsmeden Bent Exner, som også har lavet dåbsfadet og -kanden samt kirkens øvrige sølvtøj.

Over kirkedøren ser man, når man forlader kirken, Jens Nielsens billede: “Jesus vandrer på søen”, som er en god eftertanke værd til den hverdag, man træder ud i: Jesus kommer, hvor man troede det umuligt, i den 4. nattevagt hvor kræfter og mod måske er ringest, og han rækker os sin hånd!

Kirke i beton

Materialet til døbefont, alter og prædikestolsfundament samt kor- og øvrige menighedsbænke er beton, et ikke særligt “fint” materiale, men det forbinder symbolsk på en god måde kirkens rum med det beton-rum, som befinder sig uden for kirkens dør i en stor del af Nørrelands sogn.

www.noerrelandskirken.dk

Nørrelandskirken, Døesvej 1, 7500 Holstebro