Nicholas Algot Swensen Viola

Den 20-årige danske bratschist Nicholas Algot Swensen begyndte at spille bratsch som 7-årig. Han har vundet adskillige priser i ind- og udland, bl.a. 1. pris og Dvorak Association Award i Oskar Nedbal International Viola Competition i Prag, 1. Pris i Øresunds Solist, Guldmedalje og talentpris ved Berlingske musikkonkurrence, specialpris i Max Rostal International Viola Competition i Berlin og Copenhagen Summer Festival talentpris samt Van Hauen’s musiklegat (hvor han optrådte som solist i Mozart Sinfonia Concertante i Tivolis koncertsal) og modtog senest den prestigefylde Leonie Sonning talentpris og Carl Nielsen og Anne Marie Carl Nielsens musiklegat. Nicholas har spillet med i landets vigtigste kammermusikfestivaler bl.a. Kerteminde Kammermusikfestival med Trio con Brio og Quartetto Di Cremona, Hvide Sande Kammermusikfestival med Den Danske Strygekvartet, Stjernestunder i Tivoli med Nikolaj Szeps-Znaider og Andreas Brantelid og Oremandsgaard Kammermusikfestival. Han medvirket i højt respekterede udenlandske festivaler i Italien, USA og Tyskland bl.a. Kronberg Academy Festival og Ravinia Festival – hvor han optrådte med et program bestående af Beethoven sene strygekvartetter og Brahms klaverkvartetter med nogle af verdens mest suveræne unge prisvindende musikere. Nicholas er derudover blevet udtaget som deltager i næste års ’Cecil Aronowitz International Viola Competition’ i Birmingham.

Han har haft vigtige samarbejder med verdens førende bratschister, heriblandt Tabea Zimmermann, Kim Kashkashian, Ettore Causa, Antoine Tamestit, Jean Sulem og Atar Arad.

 

Udover at spille bratsch er Nicholas også aktiv som dirigent og har gået på DR’s Malko dirigentskole, hvor han har haft talrige muligheder for at dirigere DR symfoniorkester og Vokalensemblet, og har modtaget undervisning af Fabio Luisi og Ole Faurschou. I år leder han også DKDM’s årlige kammerorkesterprojekt (en del af ’Mestre på Mandage’ koncertserien) hvor han skal optræde som solist i Brittens Lachrymae med strygeorkester og dirigere Lutoslawskis Preludier og Fuga.

Nicholas studerer i øjeblikket sin bachelor på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium hos Lars Anders Tomter og sideløbende på Lübeck Musikhochschule hos Barbara Westphal. Han har tidligere studeret hos Johannes Eskær og Claus Myrup.

Foto: Julia Severinsen