Koncert med pralbønner og drengekor

Anmelderrost forfatter er med, når Klassiske Dages solister, Ensemble MidtVest og Herning Drengekor giver koncert i Nørrelandskirken.

Onsdag 2. oktober lyder startskuddet til Klassiske Dage – Holstebro International Music Festival, når Ensemble MidtVest og Herning Kirkes Drengekor spiller og synger i Nørrelandskirken i Holstebro – med deltagelse af udvalgte solister fra festivalen.

Med ved koncerten er også forfatter Hanne Jul Jakobsen, som til daglig er sognepræst ved Møllevangskirken i Aarhus.  Helt i tråd med festivalens tema ”Prayers & Stories” vil hun læse uddrag af sin anmelderroste bog ”Pralbønner”.

– Jeg er egentlig ikke havemenneske, så jeg syntes bare, det var en sjov titel. Men jeg fandt ud af, at det er en høj og vidtforgrenet plante, så det passer nok også godt til bogen, fortæller Hanne Jul Jakobsen.

I bogen, der udkom i 2018, har hun leget med sproget og skrevet digte om store og små observationer fra hverdagen og formuleret dem som bønner for forelskede, for forkalkede, for forhutlede, forfrosne, forhastede og mange flere.

– Som præst er jeg vant til at skrive mange bønner på andres vegne, altså en fællesbøn. Og her gør jeg mig altid umage for at skrive rummeligt og favnende, så man føler sig inkluderet i bønnen. Det har jeg brugt til at udforske bønnen som litterær genre i ”Pralbønner”: Hvad kan man egentlig bede om? Og hvem kan man bede for? siger Hanne Jul Jakobsen.

Det er blandt andet blevet til en underfundig og morsom bøn for forfængelige, hvor hun beder for dem over 40 år, der stadig går i lavtaljede bukser – og en bøn for dem, der ikke kan finde ud af NemID.

– Jeg fandt ud af, at man ved at bruge bønnen som form kan give en ”opsang” til os alle sammen som generation, men samtidig udtrykke omsorg, for det er jo netop dét, bønnen gør, forklarer hun.

Bogen ”Pralbønner” har fået rigtig gode anmeldelser og fra forfatterens egne sognebørn.

– De synes, bogen er sjov, og de kan jo godt finde ud af, at sådan gør jeg ikke i kirken, siger Hanne Jul Jakobsen.

Hun er i øvrigt ved at lægge sidste hånd på sin tredje bog, der får titlen ”Hjemmerørt” – endnu en dobbelttydig titel, som på samme tid kunne beskrive en mayonnaise eller dét at føle sig rørt over at være hjemme. Bogen, der er en blanding af fiktion og digte, handler netop om, hvad der får os til at føle os hjemme.

Mød Hanne Jul Jakobsen, når Klassiske Dage giver koncert i Nørrelandskirken, Holstebro, onsdag 2. oktober kl. 19:30. Musikalsk er der Bach, Schubert og Kúrtag på programmet. Kristian Marius Andersen sidder orgelet, Herning Kirkes Drengekor synger, og Ensemble MidtVest med bidrag fra Klassiske Dages solister spiller. Se festivalprogrammet og bestil billetter på www.klassiskedage.dk

Bøn for forpustede

Af Hanne Jul Jakobsen

Jeg beder for dem, der sveder
på løbebånd
og i maskiner
og ned af ryggen
i mønstre
som de kan se
i fuld størrelse
i spejle fra gulv til loft.

Jeg beder for dem der løber
i parker
på bakker
med besvær
og af pligt.

Jeg beder for dem der hiver
efter vejret og
drømmer om
bedre tider,
større lunger
og mindre lår.

Jeg beder for dem der rører
sig for lidt
og puster for meget
og for dem der har det svært
med motivationen
og i flere år
har forestillet sig at
vågne en morgen
og finde en bevægelse
der er sjov.

Uddrag af bogen ”Pralbønner” (2018).
Læs mere på http://hanne.juljakobsen.dk/