Frederik Zeuthen har skrevet musik der kan skræmme selv Hunnerkongen Attila

Ved Klassiske Dage i Holstebro vil festivalens solister uropføre den 23-årige musikstuderende Frederik Zeuthens fortolkning af et klassisk værk fra renæssancen.

Der er både ny og gammel musik på programmet, når Klassiske Dage – Holstebro International Music Festival for 15. år i træk åbner dørene. Ved dette års officielle åbningskoncert er det blandt andet med renæssance-værket ”Sonnerie de Saint Genèvieve du Mont-de-Paris” på programmet – men i en helt ny fortolkning.

Det er den blot 23-årige studerende ved Jysk Musikkonservatoriums komponistlinje i Aarhus, Frederik Zeuthen, der har bearbejdet værket.

– Jeg får undervisning af Bo Holten, og det var ham, der anbefalede mig til Klassiske Dage. Stykket er oprindeligt skrevet til cembalo, violin og gambe, som er en slags forløber for celloen, så min opgave har været at skrive det om til en kvintet for blandt andet fløjte, klarinet og klaver, fortæller Frederik Zeuthen.

Nyskrevet renæssancemusik

”Sonnerie de Saint Genèvieve du Mont-de-Paris” er oprindeligt skrevet i 1723 i en af renæssancens mest populære musikgenerer, La Folia – eller ”Folie d’Espagne”. Det var, som navnet antyder en musikstil, der bredte sig fra Spanien op gennem Europa i 1500- og 1600-tallet og menes at være inspiration for nordisk folkemusik.

Værket af den franske komponist Marin Marais er kendetegnet ved de gentagende undertoner, som ligger under musikken hele vejen igennem. Det har Frederik Zeuthen ikke ændret på.

– Der ligger et skelet af de samme tre toner, som er gennemgående hele vejen. Et rytmisk og melodisk “ostinat”, altså en kort frase der gentages hele tiden, bliver brugt om og om igen i mange forskellige genrer. Og det har jeg valgt at bevare som en genkendelig rød tråd gennem værket, forklarer han.

Attila fik kolde fødder

Med lidt fantasi kan man godt forestille sig, at undertonerne er lyden af kirkeklokker, for det er netop, hvad værket handler om.

 I det herrens år 451 stod Hunnerkongen Attila med sin frygtindgydende hær ved porten uden for Paris. Indbyggerne var naturligt nok skræmt fra vid og sans, men alt håb var ikke ude, mente nonnen Geneviève.

Hun overtalte ærkediakonen til at lade kirkeklokkerne ringe i hele Paris for at kalde borgene til bøn i stedet for at flygte, og sagnene fortæller, at den fromme nonnes bønner var så kraftfulde, at Attila fik kolde fødder og i stedet lod sin hær marchere videre. Og blev hun til Sainte Geneviève, skytshelgen for Paris.

Dermed passer værket også som fod i hose for Klassiske Dage, som i år har teamet: ”Prayers & Stories”.

Fra jazz til klassisk

Men klassisk musik er altså andet end Beethoven og Mozart. Og selv renæssance-musik kan peppes lidt op, så Frederik Zeuthen har også tilføjet et mellemspil – eller måske skulle man kalde det en ”solo”? For han har jo en baggrund inden for rock, jazz og garageband med vennerne.

– Jeg begyndte med at spille akustisk guitar som syv-årig og senere el-guitar. Jeg har spillet rigtig meget jazz og fik blandt andet timer hos jazz-guitarist Jacob Fischer i København. Jeg har også selv komponeret jazz, siger Frederik Zeuthen.

Nu er han så nået halvvejen mod en bachelor, der er første del af uddannelsen på musikkonservatoriets komponistlinje. Interessen for jazz betød, at han også lyttede meget til filmmusik fra 1950’erne og 60’erne, for eksempel Henry Mancini, Leonard Bernstein og Elmer Bernstein. Og så var der ikke så langt over til den klassiske genre.

– Jeg mødte filmkomponist Frans Bak, som kunne se, at jeg gerne ville mere i en traditionel symfonisk retning. Han anbefalede mig at tage timer hos Bo Holten, som fik mig ”hooked” på klassisk musik. Den musik har alle de udtryk, jeg har ledt efter, fortæller Frederik Zeuthen.

Og så er klassisk musik jo heller ikke så forskellig fra mere populær musik, tilføjer han, og minder om, at for eksempel den engelske komponist Gustav Holsts ”Planeterne” (mildt sagt) har været en meget stor inspirationskilde for John Williams, da han skrev musikken til filmen ”Star Wars”.

Godt studiemiljø i Aarhus

Men Hollywood må vente lidt endnu på Frederik Zeuthen. Først gælder det studierne ved Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus, hvor han er faldet rigtig godt til.

– Jeg lærer meget af det faglige, men lige så meget af fællesskabet, og så giver det et godt netværk. Det er bestemt også vigtigt. Det er fedt at kunne snakke med andre musikere; faktisk tror jeg, at det er lige så vigtigt som undervisningen og den kunstneriske vejledning, siger Frederik Zeuthen.

Han deler en lejlighed med to andre komponist-spirer i Aarhus, så ”der bliver snakket musik hele tiden”, som han siger. Men de kreative ideer kommer ofte, når han er alene.

– Jeg elsker at gå ture, især i skoven, som der jo også er gode muligheder for her i Aarhus. Nogle gange er det rart at komme helt væk fra klaveret og papiret og bare forestille sig farver og toner. Og lige pludselig, så kommer der en idé – ja, det kan der også gøre, når jeg lægger hovedet på puden om aftenen. Så gælder det bare om at få den skrevet ned, så man ikke glemmer det igen, siger han og griner ved tanken om at skulle have fået ideen til det næste ”Star Wars”-hit og så have glemt det igen i løbet af natten.

Mød komponisten i Holstebro

På en måde har Frederik Zeuthen allerede skrevet film-musik. ”Sonnerie de Saint Genèvieve du Mont-de-Paris” er nemlig kendt fra det store lærred fra den biografiske film om komponisten Marin Marais.

Filmen ”Tous les Matins du Monde” (Dansk titel: ”Alle morgener på jorden”) havde premiere i 1991 med Gérard Depardieu i hovedrollen – og i øvrigt også skuespillerens egen søn, Guillaume Depardieu, der spillede komponisten som ung.

Mød Frederik Zeuthen og hør hans musik ved Klassiske Dages åbningskoncert torsdag 3. oktober på ”Knudsens” i Holstebro. Se program og bestil billetter på www.klassiskedage.dk

FAKTA: KLASSISKE DAGE – HOLSTEBRO INTERNATIONAL MUSIC FESTIVAL

Klassiske Dage afvikles for 15. år i træk i Holstebro og omegn i perioden omkring første weekend i oktober. Denne gang fra 2. – 6. oktober 2019.

Festivalen er stiftet af kunstnerisk leder og fløjtenist Janne Thomsen. Hun er født og opvokset i Holstebro, hvor hun lærte at spille tværfløjte. I dag bor hun i München og optræder i hele verden.

Årets tema for Klassiske Dage er ”Prayers & Stories” og har i år et omfattende program med klassisk musik og et par afstikkere til folkemusik og jazz.

Klassiske Dage byder på en række danske og internationale solister samt de dygtigste unge talenter fra Danmark. I år vil der desuden være uropførelse af værker af den unge komponist Frederik Zeuthen og Bo Holten. Begge deltager i festivalen.

Festivalens koncerter afvikles i Aarhus, Thorsminde, Løgumkloster, Silkeborg, Vinderup, Ulfborg, Nr. Vosborg, Struer, Viborg – og Holstebro.

Se det store jubilæumsprogram på www.klassiskedage.dk.