Håkan Hardenberger Trompet, Sverige

Håkan Hardenberger er en af verdens førende solister, bredt anerkendt for sine fænomenale musikalske fortolkninger og utrættelige instrumentale innovation. Sideløbende sine anmelderroste opførelser af det klassiske repertoire er Hardenberger også kendt som en pioner indenfor nyskrevne, yderst virtuose værker for trompet.

Håkan Hardenberger optræder med verdens førende orkestre, herunder New York Phil, Boston Symphony, NHK Symphony Orchestra, Wiener Philharmonikerne, Sveriges Radio Symfoniorkester, Berliner Philharmonikerne og Philharmonia, der byggede en hek koncertserie op omkring ham i 2015/2016. Han samarbejder regelmæssigt med dirigenter som Alan Gilbert, Daniel Harding, Paavo Järvi, Ingo Metzmacher, Andris Nelsons, John Storgårds og David Zinman.

Værkerne skrevet til og uropført af Hardenberger står som centrale højdepunkter i trompetrepertoiret, og rækken af komponister omfatter bl.a. Sir Harrison Birtwistle, Brett Dean, Hans Werner Henze, Rolf Martinsson, Olga Neuwirth, Arvo Pärt, Mark-Anthony Turnage, Rolf Wallin og H.K. Gruber koncert Aerial, som han har opført mere end 70 gange bl.a. med Berliner Philharmonikerne i 2015.

I sommeren 2016 Hardenberger vendte tilbage til BBC Proms, og markedrede 30-året for sin debut på festivalen. Hans diskografi er lang, og i de senere år optager opgaver som orkesterdirigent eller dirigernede solist mere og mere af Hardenbergers tid.

Håkan Hardenberger blev født i Malmø, Sverige. Han begyndte at studere trompet i en alder af otte med Bo Nilsson i Malmø og fortsatte sine studier ved Pariserkonservatoiret, hos Pierre Thibaud og senere i Los Angeles med Thomas Stevens. Han er i dag professor i Malmø.