Bram van Sambeek Fagot, Holland

Bram van Sambeek (1980) modtog som den første fagottist nogensinde Hollands fornemste kulturpris i 30 år: Den hollandske Musikpris, der blev overrakt til ham personligt af kulturminister Ronald Plasterk i 2009. Ved denne lejlighed spillede Bram Gubaidulinas fagotkoncert akkompagneret af Rotterdam Philharmonikerne under ledelse af chefdirigent Seguin. Avisen “De Telegraaf” skrev om denne forestilling: ”Han bruger sit instrument frit som et mundstykke, fremtryller de fineste klanglige nuancer og er teknisk i stand til at gøre hvad som helst.” I 2011 vandt han en “Borletti Buitoni Trust Award”, og han er i New York blevet optaget i Lincoln Centrets kammermusiksocietet. I 2018 vandt Bram BBC Music Magazines “Concerto Award” for optagelser med uropførelser af fagotkoncerter af komponisterne Kalevi Aho og Sebastian Fagerlund.

Bram van Sambeek optræder regelmæssigt som solist med betydende orkestre i Finland, Sverige, Holland og efterspørges mere og mere i resten af Europas koncertsale.

Fra 2002 og frem til 2011 var Bram solofagottist ved Rotterdam Philharmoniske Orkester, og siden 2009 har han undervist i fagot på konservatorierne i Rotterdam, Amsterdam og Haag. Han har tillige været gæst som solofagottist i London Symphony Orchestra. Sidste sæson startede han et professorat udelukkende ved Hochschule für Music und Tanz i Köln. Bram har undervist i masterclasses på skoler som Bloomington Indiana, Royal College of London og Conservatory of Busan, Korea.

Bram van Sambeek har været artist in residence i bl. a. Concertgebouw og er en flittig gæst ved kammermusikefestivaler i Europa og USA. Han er en utraditionel musiker, der elsker at eksperimentere med innovative koncertformer som fx. at spille publikum i søvn eller give koncerter med rock- og jazzmusikere. Dette har ført til samarbejder med rockmusikere som Sven Figee i Konzerthaus Berlin, Jazzmusikere som Joris Roelofs på den berømte North Sea Jazz Festival, arabiske musikere som Kinan Azmeh i Newlands Festival, og med improvisatorer som Ernst Glerum i festivalen ”Æbler og oliven” i Zürich.

Bram besluttede at begynde at spille fagot, da han var ti år gammel. Han begyndte sine studier hos Fred Gaasterland og fortsatte senere med Joep Terwey og Johan Steinmann ved Det Kongelige Musikkonservatorium i Haag. Efter uddannelsen tog han privatundervisning hos Gustavo Núñez. Derudover har han deltaget i mastercalasses med Brian Pollard og to af de vigtigste fagotsolister i verden: Klaus Thunemann og Sergio Azzolini. Bram spiller på en meget speciel fagot, et instrument, der er blevet spillet i mange år af begge disse musikere.

Om at arbejde sammen med Bram, bemærkede Yannick Nézet-Séguin i et tv-interview, der findes på www.bramvansambeek.com: ”Jeg tror, ​​han er i stand til at blive forelsket i mange aspekter af musikken og ikke sætter sig selv for mange grænser. ”I en anden samtale om Bram bemærkede Valery Gergiev:“ … alt i alt en kombination af at være kunstnerisk involveret, motiveret og at være begavet, at være en meget fin personlighed og også at være lidt speciel! ”

På sin debut-cd med Brilliant Classics, kaldet ‘Bassoon Concertos’, præsenterede han et meget tilgængeligt program med fagotkoncerter af Vivaldi, Du Puy, Villa Lobos og Olthuis. Albummet modtog overstrømmende anmeldelser, som hér i det hollandske musikmagasin “Luister”: “Efter hans spil at dømme venter der hr. van Sambeek på en strålende fremtid. ”I marts 2012 frigav Brilliant Classics sin anden cd“ Bassoon-Kaleidoscope ”, der inkluderer forskellige kammermusikstykker samt en rocksang. I 2015-2016  fremførte Bram to nye fagotkoncerter af Sebastian Fagerlund og Kalevi Aho og indspillede dem for BIS-records, som han har et løbende samarbejde med.

http://bramvansambeek.com/