Nyheder fra Klassiske Dage – se flere nyheder her.

Marens musikalske muffins Bagerlærlinge skal bage Marens musikalske muffins

Bagerlærlinge skal bage Marens musikalske muffins

16 jyske bagerlærlinge konkurrerer om at kreere en lækker hyldest til ”Maren å æ woun”. Vinderkagerne bliver serveret under Klassiske Dage i oktober

Holstebro fejrer i år, at det er 50 år siden, byen indkøbte Giacomettis skulptur ”Kvinde på kærre” – eller ”Maren å æ woun”, som vestjyderne døbte hende. Nu får 16 elever på Uddannelsescenter Holstebro til opgave at kreere den mest lækre og flotteste muffin eller cupcake som hyldest til byens vartegn.

Konkurrencen er et samarbejde med Klassiske Dage – Holstebro International Music Festival, som afvikles første weekend i oktober. Her er der planlagt en søndagsmatiné med kaffe og ”Marens muffins” bagt af lokale bagere, fortæller festivalleder Janne Thomsen.

”Efter barndommens formaninger om ikke at lege med maden, så tager vi nu revanche, da den klassiske musik byder på mange sjove anekdoter med dette tema. Salzburg har gjort Mozartkugler til et varemærke for byen, og historien om Maren er én, vi skal holde fast i. Så hvorfor skulle Maren ikke få sin egen muffin? Det bliver spændende at se, hvordan eleverne kreativt vil håndtere opgaven. Er det Giacomettis kaffeglæde, der vil præge opgaven? Eller bliver det mere visuelt med hans skulpturer eller for eksempel rød/hvide farver i det Schweiziske flag,” siger Janne Thomsen.

Hun begyndte selv sin musikalske karriere på Holstebro Musikskole, og har siden spillet på alle de store scener i Verden som fløjtenist i international topklasse. Og det har ”Maren” også en lille aktie i.

”Holstebros indkøb af Giacomettis skulptur i 1996 var skelsættende. Det var en modig satsning, der gjorde Holstebro til Vestjyllands kulturcentrum, og det forandrede områdets identitet. I dag lyder kommunens slogan: ’Vi har en dråbe af kultur i alt’. Det er virkelig noget, man prioriterer højt, og det har betydet meget for mig og andre, som er ’made in Holstebro’ og har fået succes,” siger fløjtenisten, som i dag bor i München, men jævnligt besøger sin fødeby.

Janne Thomsen er initiativtager til Klassiske Dage, som i år for 12. gang afvikles i Holstebro og omegn med danske og internationale topmusikere inden for klassisk musik på programmet.

Festivalen har bidt sig fast som en del af Holstebro Kommunes kulturliv, og UCH Holstebro er glad for det nye samarbejde med kulturlivet, fortæller bagerfaglærer Richard Graakjær Bostrup Møller.

”Eleverne synes, det er en sjov og spændende udfordring. Det er jo næsten som at være med i ’Den store bagedyst’, og det gør det ekstra interessant fagligt, at den vindende opskrift vil blive brugt under musikfestivalen i oktober. Jeg glæder mig meget til at se og smage, hvad eleverne finder på,” siger Richard Graakjær Bostrup Møller.

Dommerpanelet består af advokat, bestyrelsesmedlem af Bocuse d’Or Tom Uldall, restauratør Ismail Aydoganer, Under Klippen, og turistchef Susanne Toftegaard, VisitHolstebro.

Fra UCH er kokkefaglærer Anders Heegaard, medlem af Cordon Bleu de Saint Esperit Danmak, dommer i musling og østers præmieren i Nykøbing, samt deltager i Nordic Taste konkurrencen.

Klassiske Dage – Holstebro International Music Festival afvikles 29. september – 2. oktober. Festivalen har i år et kulinarisk tema, blandt andet i form af et samarbejde med den lokale gourmetrestaurant Under Klippen, der serverer Tornedos Rossini som optakt til en gallakoncert med musik af blandt andet Rossini.

Læs mere og se programmet på www.klassiskedage.dk

Klassiske Dage er et enestående koncert- og kulturtilbud for børn og voksne. Festivalen inviterer en gang om året nogle af verdens allerfineste klassiske musikere indenfor i Holstebro.

Bag Klassiske Dage står den internationale danske fløjtenist Janne Thomsen. Hun har vundet et væld af internationale konkurrencer og spiller sammen med verdens mest fremtrædende musikere, for eksempel Gidon Kremer, Maxim Vengerov og Joshua Bell. Nu bringer hun sine kolleger fra de store scener rundt om i verden til Danmark. Janne Thomsen optræder også selv på Klassiske Dage.

FAKTA: Klassiske Dage

  • Klassiske Dage er grundlagt i 2005 af fløjtenisten Janne Thomsen og afvikles hvert år den 1. weekend i oktober.
  • Festivalen finder sted i Janne Thomsens fødeby, Holstebro, hvor hun som barn startede karrieren på Holstebro Musikskole efterfulgt af studier på Royal Academy of Music i London og Pariserkonservatoriets solistklasse. I dag er hun ud over sin karriere som solist kunstnerisk leder af Klassiske Dage og har høstet sin pædagogiske erfaring ved at undervise på Mozarteum i Salzburg og konservatoriet i Luzern i Schweiz.
  • Festivalen centrerer sig om den pragtfulde og nyrestaurerede teater- og koncertsal “Knudsens”. Den stammer tilbage fra år 1900. Tillige foregår festivalens arrangementer foregår i bl.a. Musikteatret Holstebro og omegnens kirker.
  • Klassiske Dages musikere kommer fra inderkredsen af den internationale elite. Blandt de stjerner, der har gæstet festivalen kan nævnes: Borodin Kvartetten, Michala Petri, Ivry Gitlis, Ralf Gothoni, Viktoria Mullova, horntrioen fra Berliner Philharmonikerne, koreografen Volker Eisenach, Peter Frankl, Århus Symfoniorkester, Tamas Vetö, Andrea Brantelid, Michala Petri, Priya Mitchell, Lars Anders Tomter og English Chamber Orchestra m.fl.
  • Festivalen sætter også fokus på hele den musikalske fødekæde – fra de mindste børn med sprudlende inspiration fra vores egen Sigurd Barrett til konservatoriestuderende og dygtige MGK-elever, der har fået åbnet deres musikalske horisonter gennem masterclasses og workshops med de allerstørste mestre på deres instrument.
  • Klassiske Dage afvikles støtte fra bl.a. Holstebro Kommune, fondsmidler og lokale sponsorer.

www.klassiskedage.dk

Af Tomas Maxe