Holstebro fejrer kulturen og musikken Optakt.dk 27. sep. 2016

27-09-2016

Maren, Musik & Mad er titlen på årets klassiske musikfestival i Holstebro som løber af stablen 29. september – 2. oktober. ’Maren’ for byens fornemme Giacometti-statue der i år har 50 års jubilæum, ’Musik’ for klassiske koncerter for store og små, masterclasses og musikalske gæster. Og ’Mad’ for hyggelige kulinariske rammer om det hele.

Fløjtenisten Janne Thomsen er kvinden bag de Klassiske Dage som hvert år rammer Holstebro den første uge af oktober. I år har hun inddraget byens kulturelle vartegn, Giacomettis statue ’Kvinde på kærre’ eller i folkemunde ’Maren å æ woun’, i den klassiske festival fordi den fylder 50 år og således sammen med flere af byens kulturinstitutioner kan fejre rundt jubilæum.

Åbningskoncerten den 29. september er simpelthen døbt ’Hyldest til Giacometti’. Koncerten introduceres af kunsthistoriker Hans Edvard Nørregård-Nielsen, og blandt de medvirkende er sopranen Henriette Bonde-Hansen, cellisten Andreas Brantelid, bratschisten Lise Berthaud og Janne Thomsen selv på fløjte.

Fra det store udland kommer flere solister, den lettiske komponist, Peteris Vasks og den nu 80-årige fløjte-professor fra Royal Academy of Music i London, William Bennett, som i sin tid var Janne Thomsens lærer.

William Bennett holder en masterclass hvor otte udvalgte fløjtestuderende fra landets konservatorier får chancen for at suge til sig af hans enorme erfaring. Områdets MGK-elever er inviteret til at overvære masterclassen, men den er også åben for publikum.

”Klassiske Dage handler ikke kun om at give publikum en stor oplevelse. Det handler også om at hente de bedste musikere til Danmark og til Vestjylland, så de unge kan blive inspireret til at dygtiggøre sig endnu mere. Desuden er det en luksus, at min egen tidligere lærer Toke Lund Christiansen har håndplukket eleverne, så det er de mest talentfulde danske fløjtenister, som vi kan præsentere for William Bennett. Han er absolut er en af verdens store mestre,” siger Janne Thomsen.

’Da Beethoven smed med sovsen’ er titlen på en orkesterkoncert den 30. september i Nørrelandskirken. Her spiller den russiske violinist Viktoria Mullova Beethovens Violinkoncert sammen med DUEN, Det danske UngdomsEnsemble dirigeret af Morten Ryelund.

Derudover kan man høre musik af den lettiske komponist Pēteris Vasks som også fejres ved koncerten Vitaminer, Vivaldi og Vasks i Sortebrødre Kirke den 1. oktober. Og den 2. oktober kan man ved kammermusik-matinéen på Knudsens høre hans ’Summer music’ for fløjte og klaver i en ny version for fløjte med koreografi til Maren ved Marie Brolin Tani.

Det er også ved denne matiné-koncert at man kan smage på resultatet af den store bagedyst om en kage til ’Marens’ ære.

Nyheder fra Klassiske Dage – se flere nyheder her.