A. P. Møller Fonden støtter Klassiske Dage Støtte fra A. P. Møller Fonden er en anerkendelse af mange års hårdt arbejde

Støtte fra A. P. Møller Fonden er en anerkendelse af mange års hårdt arbejde for klassisk musik – og en stor hjælp til fremtidig udvikling

For 14. år i træk vil kulturbyen Holstebro genlyde af klassisk musik i de første dage af oktober. Den årlige festival ”Klassiske Dage” blev skabt af bysbarnet, den kendte fløjtenist Janne Thomsen, som er kunstnerisk leder af festivalen.

Og for første gang har ”A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal” valgt at støtte festivalen.

– Vi er meget stolte over, at fonden har valgt at støtte Klassiske Dage. Det er et meget stort arbejde at planlægge og afvikle festivalen, og når man har et så højt kunstnerisk niveau, som vi har valgt, sammen med en målrettet indsats om at løfte den musikalske fødekæde – og styrke de lokale/regionale bånd som samtidigt fremmer turismen, så medfører det vægtige udgifter. Derfor er vi afhængige af, at både Holstebro Kommune, fonde og private sponsorer bakker op om Klassiske Dage, siger Janne Thomsen.

Yderligere er Klassiske Dages formand, Per Erik Veng og Janne Thomsen i en løbende sparring og god dialog med den Holstebro-baserede Færch Fonden.

Klassisk og ny musik

Klassiske Dage har i år både klassisk musik på programmet, samt 5 nye bestillingsværker, 2 af dem med rødder i jazz’en og folkemusikken. Klassikerne er i ordets mest bogstavelige forstand på programmet, for eksempel når den danske stjernepianist Katrine Gislinge skal spille Mozarts Klaverkoncert nr. 21 (elsket og berømt som temaet fra filmen ”Elvira Madigan”) sammen med et 55 mands symfoniorkester. Dels er der i år crossover til både folkemusik og jazz, når blandt andre violinist Harald Haugaard og jazz-trommeslager Anders Mogensen gæster Klassiske Dage.

– Programmet er meget omfattende og virkelig ambitiøst i kunstnerisk forstand – også fordi at vi i år en del af et samarbejde med 5 nordiske og 3 baltiske lande, et projekt hvis primus motor er 3 musikere, der gæster festivalen, Hugo Ticciati, violin og Christoffer Sundqvist, klarinet og undertegnede. Dette års tema ”North around the Baltic Sea” blev allerede i 2017 udvalgt som ét ud af 5 projekter til støtte fra NordicBalticFestivalPlatform. Klassiske Dage havde ikke kunnet gennemføre det uden støtte udefra. Det har en ekstra værdi, når en så hæderkronet institution som A. P. Møller Fonden vælger at se velvilligt på Klassiske Dage. Vi ser det som en anerkendelse af det arbejde, vi har lagt i festivalen og håber, at det også vil åbne andres øjne for vores festival, siger Janne Thomsen.

Vigtig for talentudvikling

Foruden at præsentere en række danske og internationale professionelle solister, så bidrager Klassiske Dage også til talentudviklingen, dels ved at afvikling af masterclasses, dels ved at invitere særligt talentfulde elever fra konservatorierne og de konservatorieforberedende MGK-uddannelser til at spille med. Eksempelvis deltager hele fem symfoniorkestre i årets festival: Orkester MidtVest, Region Midtjyllands ungdomssymfoniorkester ReMUS, MiVU (MidtVestjysk Ungdomssymfoniorkester) og det tyske Junges Sinfonie-Orchester Wetzlar samt DUEN – Det danske ungdomsensemble.

– Det er herligt, at det i år er lykkes at skabe en ”buzz-zone”, hvor de unge både selv optræder, kan høre hinandens koncerter samt mødes socialt til en sammenkomst på OrkesterEfterskolen, som Charlotte Faurschou arrangerer. Et andet spor er for eksempel den unge Holstebro-pianist Ilinca Johanna Cutoi-Toft på ti år, der optræder ved Sigurds børnekoncert med 500 skoleelever. IIincas lærer på Holstebro Musikskole er den dygtige pianist Elisabeth Colding Sivertsen, som er elev på solistklassen på Det Jyske Musikkonservatorium og Elisabeth medvirker ved masterclass med Katrine Gislinge med klaverelever som tilhørere. Det er meget vigtigt, at de helt unge talenter både kan opleve musikken som publikum og møde deres forbilleder, men også at de kan holde motivationen for at blive ved med øve sig og dygtiggøre sig, blandt andet ved at optræde sammen med professionelle musikere, siger Janne Thomsen og tilføjer, at det var en vigtig drivfaktor i hendes egen opvækst.

Årets udgave af Klassiske Dage, der afvikles 3. – 7. oktober i Holstebro og omegn, med afstikkere til Struer, Viborg, Herning, Thorsminde og Aarhus, har undertitlen ”Nye Horisonter” med premiere på 5 nye værker, der har rødder i musik fra landene omkring Østersøen, samt jazz og folkemusik.