Klassiske Dage 15 år Et overflødighedshorn af musik 2.–6. oktober i 10 byer.

Klassiske Dage fejrer 15 års jubilæum med overdådigt program og koncerter i ti byer

Et overflødighedshorn af klassisk musik, gamle kendinge vendt på hovedet, folkemusik, historier, jazz og dans, når Klassiske Dage afvikles 2. – 6. oktober i Holstebro og ni andre byer.

  1. – 6. oktober genlyder Holstebro og omegn atter af klassisk musik, når festivalen Klassiske Dage spiller op med en sprudlende kreativitet og innovation i højsædet. I år kan festivalen fejre, at det er 15 år siden, at fløjtenist Janne Thomsen stiftede Klassiske Dage som en hyldest og tak til fødebyen Holstebro, hvor hun lærte at spille så dygtigt, at hun sidenhen optræder på scener i hele verden med sin tværfløjte. 

Årets festival har temaet ”Prayers & Stories”. Janne Thomsen fortæller her om baggrunden:

På en af mine koncertrejser dukkede graffiti-kunstneren Banksy’s ”Christ with shopping bags” pludselig op. Der ser vi Jesus på korset med plastikposer og hvor han ikke er korsfæstet med søm, men derimod dryppende indkøbsposer.

Selvom titlen ”Prayers and Stories” lyder meget religiøst betonet, så er det ligeså meget en pegefinger til at materielle goder ikke er vedvarende. Musikken bringer os intet materielt, men er tæt knyttet til sjælen.

Og temaet ”Prayers og Stories” valgte jeg af præcis disse to grunde: Sigurd Barrett lancerede et stort H. C. Andersen projekt med vores fantastiske nationale digter, som er dette års børneprojekt, og så var jeg samtidig i kontakt med den georgiske stjernekomponist Giya Kancheli, som havde skrevet værket ”Night Prayers” for den norske jazz saxofonist Jan Gabarek. Vi har nu fået fremstillet en fløjteversion af dette værk, som vi uropfører i Holstebro Kirke den 5. oktober. 

Musik kan ikke være u-spirituel

Giya Kanchelis musik er meget dyb, stille men med store følelsesladede udbrud. Da Giya voksede op i Sovjetunionen, så er hans forhold til religion særpræget. Han blev spurgt, om hans stykke ”Night Prayers – med overtitlen ”A life without Christmas” kunne forstås som værende spirituel?

Til dette svarede komponisten: ”Jeg kan ikke lide udtrykket ’spirituel musik’, for det antyder jo, at der findes det modsatte, en ’u-spirituel musik’ – og rigtig musik kan ikke være u-spirituel! Mit stykke er et spirituelt stykke, men ikke et kirkeligt stykke på den måde.”

I løbet af efteråret 2018 blev Giya Kancheli meget syg, og så fik vores samarbejde en helt anden karakter. Korrespondancen udelukkende med hans søn Sandro, som jeg også har kendt længe. Og ja, Giya har siden og dagligt været i min bønner.

Forleden i Holland på en festival viste en georgisk pianist mig ligefrem noget så chokerende som et klip af Giya, hvor hans fødselsdag i denne måned fejredes på hospitalet. Han ser så skrøbelig ud, og hospitalets personale står omkring fuld af beundring og ømhed.

Det er kun seks år siden, han inviterede på Aserbajdsjansk frokost i Tbilisi – den store komponist, som sad og strålede varmt, generøst og altid med et glimt i øjet. Her er i den grad til stede både i historie og bønner….

Åbningskoncert med uropførelse

Temaet ”Prayers & Stories” bliver blandt andet udtrykt under den officielle åbningskoncert torsdag 3. oktober i Holstebro, hvor der uropføres værker af Bo Holten og det unge stortalent Frederik Zeuthen, som samtidig er elev hos Bo Holten på det Jyske Musikkonservatorium og spiller derved ind i Klassiske Dages ønske om at skabe bånd og formidle musikken gennem hele den musikalske fødekæde, generationer på tværs. Begge komponister vil i øvrigt være til stede.

– Vi skal spille en nyfortolkning af ”Sonnerie de Sainte-Geneviève du Mont de Paris” af den franske komponist Marin Marais. Mange vil nok kende musikken fra filmen ” Tous les Matins du Monde”, som er et portræt af komponisten. Musikken er en hyldest til Paris’ skytshelgen Skt. Genevieve, som i 451 lod kirkeklokkerne ringe i hele Paris for at kalde alle kvinder til bøn, da Hunnerkongen Attila stod ved byporten. 

Filmen om Marin Marais havde Gérard Depardieu i hovedrollen – og faktisk også hans søn, Guillaume Depardieu, der spiller komponisten som ung. Musikstykket er en meget kendt barokmusik-klassiker i ”La Folia”-genren, som bredte sig fra op gennem Europa helt tilbage i Middelalderen, og som menes at have inspireret skandinavisk folkemusik.

Pralbønner og gode historier

Foruden musikken byder Klassiske Dage også på litterære indslag, blandt andet fra den danske præst, Hanne Jul Jakobsen, der har skrevet bogen ”Pralbønner” og gæster festivalen med uddrag.

– Vi har musikalsk ladet os inspirere af hendes fremragende Pralbønner og også af historiefortæller Ingrid Hvass, som har skabt sin egen version af ”Snedronningen” af vores store nationale digter, H. C. Andersen, hvis værker og tænkning er præget af troen på en kærlig Gud, siger Janne Thomsen.

Apropos H. C. Andersen vil årets festival også byde på gensyn med Sigurd Barrett, festivalens børnekonsulent og ven gennem mange år, der denne gang kommer med et program fyldt med historier fra H.C. Andersens univers. Først på scenen med 560 veloplagte skolebørn i Musikteatret Holstebro og derefter for et voksent publikum på Nørre Vosborg – netop i de selvsamme smukke rammer, som H. C. Andersen selv engang gæstede.

Jazz og Gershwin på programmet

Nørre Vosborg huser også den svenske stjernetrompetist Anders Bergcrantz med jazzkvintetten “Messengers of Music – A Divine Force”.

Det bliver ikke det eneste jazz-indslag, idet Klassiske Dage i Holstebro igen i år er vært for et andet musikalsk bysbarn, jazz-trommeslager Anders Mogensen. Han bor i dag i Odense, hvorfra hans verden går med turneer i det internationale og som leder af den rytmiske linje på musikkonservatoriet.

Den af Shakespeare-inspirerede ”West Side Story” vil også være på festivalens menu til en forrygende aften med bl.a. pianist Marianna Shirinyan som solist med musik af Gershwin – akkompagneret af Region Midtjyllands symfoniorkester Orkester MidtVest.

Stort 15 års-jubilæumsprogram

Med temaet “Prayers & Stories” giver Klassiske Dage i år også plads til, at festivalens udtryk kan blive formet af de deltagende kunstneres ofte personlige historier, som har inspireret deres udvikling og vej ind i musikkens verden.

Vi har et ekstraordinært stort og festligt program med rigtig mange medvirkende her i jubilæumsåret, så der skulle være rige muligheder for at få en fantastisk oplevelse – både til koncerterne og til gratis events i Danmarks flotteste gågade i Holstebro og til musikindslag i lokale kirker og rundt omkring i landet.

Læs programmet og bestil billetter på www.klassiskedage.dk

 

FAKTA: Klassiske Dage – Holstebro International Music Festival

Klassiske Dage afvikles for 15. år i træk i Holstebro og omegn i perioden omkring første weekend i oktober. Denne gang fra 2. – 6. oktober 2019.

Festivalen er stiftet af kunstnerisk leder og fløjtenist Janne Thomsen. Hun er født og opvokset i Holstebro, hvor hun lærte at spille tværfløjte. I dag bor hun i München og optræder i hele verden.

Årets tema for Klassiske Dage er ”Prayers & Stories” og har i år et omfattende program med klassisk musik og et par afstikkere til folkemusik og jazz – sidstnævnte med et andet Holstebro-talent, trommeslager Anders Mogensen i centrum.

Klassiske Dage byder på en række danske og internationale solister, bl.a. Henriette Bonde-Hansen (sopran), Marianna Shirinyan (klaver), Alasdair Beatson (klaver), Julian Arp (cello), Christoffer Sundqvist (klarinet), Rachel Roberts (bratsch), Hugo Ticciati (violin), og naturligvis Janne Thomsen selv på fløjte.

Der vil ud over ”klassisk” klassisk musik også blive spillet musik af Peteris Vasks, som selv har deltaget i Klassiske Dage – og i år vil der være uopførelse af værker af den unge komponist Frederik Zeuthen og Bo Holten. Begge deltager i festivalen.

Foruden solisterne præsenterer Klassiske Dage mange unge talenter: Det danske Ungdomsensemble, DUEN, Orkester Midtvest / Region Midtjyllands UngdomsSymfoniorkester, Den Jyske Sangskole, Den Kgl. Balletskole, OrkesterEfterskolen og den faste tradition med – i 2019 – hele 560 lokale skolebørn, som synger kor sammen med Sigurd Barrett og festivalens solister ved familiekoncerten.

Festivalens koncerter afvikles i Aarhus, Thorsminde, Løgumkloster, Silkeborg, Vinderup, Ulfborg, Nr. Vosborg, Struer, Viborg – og naturligvis Holstebro.

Holstebros professionelle dansekompagni Black Box Dance Company vil under festivalen give en smagsprøve på den kommende forestilling ”Månesang” bygget over HKH Prins Henriks digte. Forestillingen får premiere 18. og 19. marts i Holstebro med oplæsning af digte v/ skuespiller Thure Lindhardt.

Se programmet og bestil billetter på www.klassiskedage.dk